Льотерм и Верхофстад нападнаха Меркел заради голямата й уста

 
 

Бившитe премиери на Белгия Ив Льотерм и Ги Верхофстад отправиха критики към канцлера на Германия Ангела Меркел за необмислено според тях изказване, предизвикало ново напрежение в еврозоната. Преди два дни Меркел изрази съмнения в одобрения план за преодоляване на кризата в еврозоната на стойност 750 милиарда евро, предизвикана от огромния държавен дефицит на Гърция и обхващаща и други страни от зоната.
Нейното изявление веднага се отрази отрицателно върху борсите в света и свали допълнително курса на еврото.
„Бяха одобрени споразумения за спасяване на еврото. Това беше един исторически завой. Сега дебатите трябва да се прекратят и не може да продължава изразяване на съмнения, както направи г-жа Меркел“, каза Ив Льотерм в обзорното фламандско телевизионно предаване „Седмият ден“.
Ги Верхофстад беше още по-критичен: „Не беше никак умно да се говорят такива неща. Ако точно хората, които разработват един план, започнат да го поставят под съмнение, това представлява саботаж на този план.“ Верхофстад допълни, че еврото може да възвърне стабилността си само ако Европейската комисия, с подкрепата на Европейската централна банка, се заеме със спасяването на общата европейска валута.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *