Любими бизнес книги

Дазапочнем с представянето на любимитени бизнес книги.Първата е„Несправедливо предимство“ на Робърт Кийосаки. Тя е издадена през 2011 година, т.е. почти четири години след началото на световната икономическа криза и е доста по-„зряла“ от „Богат татко, беден татко“, която е по-скоро мотивираща приказка за забогатяване от недвижими имоти. В „Несправедливо предимство“ Кийосаки е доста по-конкретен и идеите са му по-изчистени, защото са преминали през теста на времето.

Основният момент в книгата е търсенето на причините за увеличаващата се пропаст между средната класа (която става все по-бедна) и богатите хора, които стават все по-богати. Авторът открива тази разлика в 5 несправедливи предимства: на знанието, на данъците, на дълга, на риска и на компенсацията.

Това, което взех за себе си от тази книга са няколко основни принципа, които могат да те направят богат в сегашната ситуация:

– Най-важното, за да постигнеш финансова свобода, не е растящата цена на твоите активи, а паричния поток от тях.

– Няма смисъл да спестяваш пари, които всеки ден се обезценяват и централните банки печатат милиарди долари/евро/йени/юани всяка година, за да си покриват разходите.

– Пенсионната система е най-голямата пирамида във всяка една държава по света.

– Ключът към новия свят е финансовото образование.

По последната точка, напълноможем да сесъгласим с Робърт Кийосаки. Политиците нямат интерес хората да са финансово грамотни и да инвестират разумно. Те искат всички да са роби – да теглят 30-годишни ипотечни кредити , да харчат огромни суми за безсмислени вещи и да наливат пари в пенсионната система, за да може тя да не фалира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *