Любомир Дацов: Ликвидността на банките у нас е 2 пъти над стандарта в ЕС

БНБ има и неколкократо по-големи резерви, отколкото трябват за осигуряване на валутния борд. Тоест няма и формална причина, а няма и нужда, по която МВФ да се намеси, за подпомагане на България

Никой анализатор и икономист не е очаквал атаката срещу банките у нас. Единствено хората, които са намесени в усилията за атаките, в тази организация са знаели, че такова нещо ще се случи.

Това каза за предаването „Деконструкция“ по „Хоризонт“ финансовият анализатор Любомир Дацов. Бившият зам.-министър на финансите коментира, че при атаката срещу КТБ е имало видимо обяснение – конфликтът между Цветан Василев и Делян Пеевски, докато при Първа инвестиционна банка това е следствие на паниката от непреценените действия в първия случай.

Средното ниво на т. нар. „ликвидност“ на банките в ЕС е между 5 и 10%, а в България съотношението бързоликвидни средства към общи активи (така се мерят) е около 25%, а в случая с Първа инвестиционна банка – 20-22%, тоест 2 пъти над стандарта в ЕС.

БНБ е действала адекватно в случая с КТБ, но ПИБ е втори случай и говори, че проблемът може да стане системен, с което Централната банка не може да се справи самостоятелно, коментира Дацов. Той коментира, че лидерите на БСП, ДПС, ГЕРБ трябва да застанат на съвместна пресконференция с премиера Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров и ясно да заявят, че държавата ще се намеси с целия си ресурс, за да не допусне разрастване на кризата.
Дацов коментира като „политическо говорене“ изказването на Бойко Борисов, че трябва да бързо да бъдат извикани представители на МВФ и да се изтегли заем от 5 млрд. евро:Няма как да стане, защото няма основание МВФ да отпусне подкрепа на България. Нещата не са толкова лоши, а икономическите ни показатели са много добри. БНБ има и неколкократо по-големи резерви, отколкото трябват за осигуряване на валутния борд. Тоест няма и формална причина, а няма и нужда, по която МВФ да се намеси, за подпомагане на България.

Абсолютно безотговорно и безсмислено е такова говорене в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *