Л. Дацов: Стрес тестовете ще докажат нуждата от консолидация в банковия сектор

Резултатите от предстоящия преглед на качеството на банковите активи и стрес тестовете ще докажат, че е необходима консолидация в сектора, но процесите ще са видими през 2016 г. Това коментира финансистът Любомир Дацов в седмичното обзорно пазарно предаване „InvestOr“ на Bloomberg TV България. Той е кандидат за председател и член на Фискалния съвет, като в тази връзка сподели, че Народното събрание ще направи избора най-вероятно в последната седмица на ноември.

Последните финансови резултати на банките са движени от техните усилия да бъдат добре подготвени и да изглеждат добре преди предстоящите стрес тестове, които ще се проведат следващата година.

„Това дава резултат, защото виждаме отчетливи промени и в актива, и в пасива на банковите баланси“, каза той. „Виждаме повишаване на печалбата, на резервите и общата капиталова позиция. Банките изглежда по-добре капитализирани и с повече ликвидни средства.“

По думите на Дацов до известна степен наличието на много ликвидни средства може и да не се приема като добра новина, защото въпреки това „банките не финансират икономиката“. Той посочи, че основната част от нарастването на депозитите идва от нефинансовите предприятия, което означава, че „не само гражданите, но и самите фирми предпочитат да спестяват, т.е. – те не инвестират“.

Финансистът коментира, че по-високата печалба на банките е в резултат на по-ниските разходи за лихви, които те правят по депозитите, и намаляващата експозиция към лоши кредити, тъй като банките прочистват балансите си. В същото време кредитната активност не носи голяма доходност, а и инвестициите в ценни книжа не дават висока възвръщаемост.

Той бе категоричен, че не трябва да разглеждаме резултатите на българските банки изолирано от останалите процеси в икономиката.

„За мен важното в случая е дали има проблем с реалния сектор, а не толкова с банковия сектор, защото виждаме, че банковия сектор е достатъчно гъвкав и се нагажда към текущата обстановка, следва икономическите предизвикателства и тенденции и рисковете, които съществуват. Големите предизвикателства остават в реалната икономика“, посочи Дацов.

Финансистът смята, че след проверката на качеството на активите и стрес тестовете на системата някои по-малки банки могат да изпитат недостиг на капитал, но минимален.

„Нашата банкова система ще покаже, че резултатите и статистиката, която се публикува, са истински. Имаме една нормално функционираща система, добре структурирана и с професионален мениджмънт“, каза Дацов и добави, че политиците не бива да политизират процеса.

Бившият заместник-финансов министър коментира още, че резултатите ще покажат, че е нужна консолидация в системата, но за конкретни процеси по сливания и придобивания може да се говори едва след края на първото тримесечие на 2016 г.

В контекста на финансовите резултати на българските кредитни институции портфолио мениджърът на УД Юг Маркет Фонд МениджмънтГено Тонев оцени, че публичните банки не са от най-рентабилните в сектора, като влияние върху това играе най-вече средата на ниски лихвени проценти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *