Маврудът става визитката ни в ЕС

?12 млн. пробиват път за вината ни, каза Нихат Кабил

Държавата ще вложи близо 12 млн. евро за представяне на български аграрни продукти на европейския пазар през следващите 7 години. Голяма част от тези средства ще бъдат за презентиране в чужбина на нашите вина. Това съобщи земеделският министър Нихат Кабил при откриването на изложбата „Винария 2007“ в пловдивския панаир. Средствата ще се дават не за реклама, а за разработване и реализация на цялостни проекти, представящи уникални за страната ни продукти. „Държавата е длъжник на производителите на вино, защото досега поради недостиг на средства в план-сметката на ДФ „Земеделие“ невинаги даваше своята вноска от 50% към фонда за промоция и реклама“, призна министърът. Според него България постепенно започва да възвръща загубените си позиции, които е имала на чуждестранните винени пазари преди 15-20 г. Министърът даде пример с Източна Германия, където потребителите проявили голям интерес към нашите гроздови еликсири по време на изложението „Зелена седмица“ в Берлин. Вината ни били представени в немска търговска верига и се оказало, че германците ги приели с носталгия и ги изкупили до последната бутилка. „Заради повишения интерес постигнахме договорка от догодина българските вина да имат отделна секция в огромния щанд вина от целия свят“, съобщи Нихат Кабил.

Според данните, които той изнесе вчера, през 2006 г. България е изнесла общо 33,5 млн. литра вино. Близо една трета от тях е делът на бутилираните вина. Маврудът пък се превръща във визитна картичка на България, каза министър Кабил. През последните години безспорен лидер сред българските експортни винени пазари е Русия, следвана от Полша. В списъка следват Германия, Великобритания, Чехия, Швеция, Литва и Беларус.

Според статистиката през миналата година винарските изби в България са произвели общо 171 209 518 литра вино. Това прави средно по 25 литра на всеки българин. Качествените вина с гарантирано наименование на произход пък са 11,3 млн. литра.

Винарските предприятия са изкупили близо 255 668 тона грозде. Според специалистите гроздовата реколта 2006 г. е по-добра от предходните две години и е близка в качествено и количествено отношение с реколта 2003.

Като тенденция министърът посочи, че през последните години качеството на българските вина постепенно се подобрява и основната причина за това са големите инвестиции в сектора. Наред с внедряването на нови технологии се наблюдава и нарастване на новозасадените лозя. Към 31 декември 2006 г. лозарският потенциал на България възлиза на 153 497 хектара винени лозя. От тях 135 760 хектара са регистрирана площ, а останалите са с права за засаждане на винени лозя.

Костадин Аршинков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *