Мадоф с къщи в Манхатън и Франция, давал $140 хил. месечно за сигурност

Бърнард Мадоф и неговата съпруга са притежавали активи за 823 млн. долара към края на миналата година, сред които четири имоти за общо 22 млн. долара в Манхатън, Монтаук, Палм Бийч (Флорида) и Кап д’Антиб (Франция), яхта за 7 млн. долара и лодка за 2,2 млн. долара, показват документите, представени от неговите адвокати, цитирани от AP.
Сред активите на двойката са половината дял от самолет на стойност 12 млн. долара, сребро за 65 хил. долара и пиано за 39 хил. долара. Обзавеждането и домакинските принадлежности в имотите са оценени на 8,7 млн. долара.
Най-голямата част от активите на семейство Мадоф се формира от инвестиционния бизнес на финансиста, оценен на 700 млн. долара. В показанията си Мадоф е заявил, че маркет мейкър операциите са „легитимни, печеливши и успешни във всяко отношение“.
Месечните разходи на двойката включват 100 хил. долара правни такси, 140 хил. долара за лична сигурност, 2860 долара за поддържане на домакинството и 885 долара за градинар. Други разходи, посочени в документите, са по 700 долара за електричество и телефони, 370 долара за кабелна телевизия, 250 за посещения при лекар и 70 долара за развлечения в къщата им в Манхатън, където Мадоф е бил под домашен арест.
Мадоф се призна за виновенпо 11 обвинения за измама, лъжесвидетелство и пране на пари, веднага след което бе изпратен в затвора до произнасяне на присъдата му, която може да бъде до 150 години затвор.
Обжалвайки ареста, адвокатите на Мадоф казват, че ще им е трудно да се подготвят за присъдата му, без да могат редовно да го виждат.
Досега никой не е бил обвинен за съучастие в измамата. Мадоф пое изцяло вината за схемата, отричайки семейството му да е знаело за нея.
Предвид мащаба на случая – измама за 65 млрд. долара, 5 хил. потърпевши и месечни отчети за близо две десетилетия назад, експертите смятат, че може да отнеме от шест месеца до една година, преди да бъдат повдигнати обвинени срещу вероятни съучастници.
От ФБР са отказали да коментират на какъв етап е разследването. Експертите обаче са сигурни, че най-близките роднини и колеги на Мадоф са начело в списъка с хората, които може би са знаели за измамата.
Хората, които подлежат на проверка, са съпругата на Мадоф – Рут, която изтегли 15,5 млн. долара от свързваната с Мадоф брокерска компания седмици преди ареста му на 11 декември.
Освен това срещу нея може да бъде повдигната гражданска жалба в резултат на колапса на финансовата империя на съпруга й.
Друг обект на разследването е братът на Мадоф, Питър, който е помогнал при създаването на инвестиционната компания на брат си.
В дните след ареста на Мадоф, Питър е оказал съдействие на властите при разследването на счетоводните документи на компанията. Както и останалите членове на семейството обаче той не е давал публично изявление по случая.
Двамата сина на Мадоф, които са работели за баща си в търговските дейности, за които той твърди, че са законни и отделени от измамната консултантска услуга, отричат да са допускали някакви нарушения.
Разследва се и ролята на Франк Дипаскали, финансов директор на подразделението за управление на парични средства на Мадоф.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *