МАЕ: През 2030 г. консумацията на петрол ще е по-голяма от 2007 г.

Международната агенция за енергетика (МАЕ може да намали прогнозата за световното търсене на петрола в своя следващ месечен доклад, базиран на глобалните икономически прогнози, съобщи агенция „Блумбърг“, позовавайки се на ръководителя на МАЕ Нобуо Танака. „Съществува риск от понижаване“, каза той на енергийна конференция в Париж. На 13 март МАЕ намали с 1,2 милиона барела дневно (с 1,5%) прогнозата за търсене на петрол през 2009 г. спрямо предходната – до 84,4 милиона барела дневно.

Следващият обзор на агенцията се очаква на 10 април. Цените на петрола спаднаха от миналогодишния връх от 147 долара, регистриран през лятото, заради забавянето на икономиката, което на свой ред намали потребността от „черно злато“. Необходими са „огромни инвестиции“ в петролната промишленост, за да се осигурят адекватни доставки през следващите години, когато консумацията на петрол отново ще започне да расте“, каза Танака.

„Консумацията на петрол през 2030 г. все още ще бъде по-голяма, отколкото през 2007г., а общият обем на производство на ОПЕК ще трябва да се увеличи до 48 милиона барела дневно от 36 милиона“, добави той. МАЕ обединява 28 държави най-големи потребители на петрол. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *