Майкъл Дел изкупи компанията си и я отписа от борсата

Корпорацията Dell делиства акциите си на борсата NASDAQ и стана частна компания след като основателят й Майкъл Дел и фондът за преки инвестиции Silver Lake Partners приключиха сделка по обратно изкупуване на акциите за 24,9 млрд. долара, предадеReuters.

Така Dell спира да се търгува на борсата след близо 25-годишно присъствие на фондовите пазари. Сделката предизвика спорове сред участниците на пазара и досегашните акционери. Милиардерът Карл Икан, който притежаваше част от акциите на Dell, обяви за недостатъчна сумата по изкупуването.

За затварянето на сделката Silver Lake се възползва от опция, задължаваща миноритарните акционери да продадат дела си в случай на подкрепа на на операцията от страна на съвета на директорите.

Една от причините за продажбата и излизането от борсата са не особено добрите финансови показатели на компанията. Приходите й за 2012 г. бяха в размер на 2,4 млрд. долара – доста под очакванията на финансовите анализатори.

Майкъл Дел основава компанията през 1984 г., докато още учи в колеж. Фирмата се занимава с производство и продажба на компютри и за известно време дори беше лидер в сектора. В момента корпорацията провежда мащабна реорганизация, отказвайки се от универсалната си роля на пазара и опитвайки се да се съсредоточи върху предоставянето на компютърни услуги на други корпорации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *