Майорка пак отлага раздялата с бетонните чудовища

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Парти vs. идилия

Пословичните пияндурски веселби в Плая де Палма – най-масовия курорт на Майорка – скоро май ще секнат. Това, което радва по-изисканите посетители на прелестния остров, буди сериозни тревоги у местните жители и хотелиери.

 Постоянните жители и хотелиерите на Плая де Палма се боят за своето бъдеще. Планът за саниране на Балерман – символ на масовия туризъм – предвижда събаряне на хотели и жилищни блокове. Засегнатите излизат на барикадите. „Ние също имаме права“ – скандират демонстрантите пред централата на регионалното правителство в главния град Палма. Предвидено е събарянето на 350 жилищни сгради и най-малко 12 по-стари хотели на плажа Балерман, близо до град Палма. Много други сгради ще бъдат подложени на основен ремонт.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Козметичната операция е повече от наложителна…
Багерите още спят
След бурята от протести социалистическият регионален министър-председател спря на първо време багерите с обещанието да „проучи“ плановете за събаряне на набелязаните сгради. Впрочем, никой не оспорва реформаторските проекти и необходимостта от тотална козметична операция, от каквато най-известната испанска туристическа крепост с нейните бетонни чудовища се нуждае спешно, за да може да се конкурира с новите привлекателни туристически дестинации в Хърватия, Турция и Северна Африка.
Въпросът е само как на Майорка да бъде извършена сърдечна операция без много болки. Тоталното обновление на Плая де Палма, най-важната визитка на масовия туризъм на Майорка, е запланувано от 10 години. Но до идната пролет така и така няма да се предприема нищо, тъй като на Майорка и останалите Балеарски острови предстоят избори. Дотогава социалистическият регионален министър-председател, който със своето малцинствено правителство се намира в твърде несигурна позиция, явно не иска да се опари с непопулярни решения.
Качеството над количеството
Според плановете за саниране броят на понастоящем 43-те хиляди хотелски легла трябва да се намали наполовина. Предвижда се разкрасяване и благоустройство на улици, булеварди, градинки, колоездачни пътеки. Или с други думи – една елегантна крайбрежна алея с футуристична атмосфера, вместо изтъркания чар на 60-те.
 

 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *