Макар и в изолация, Либия раздавала кредити за милиарди

Според агенцията този факт хвърля светлина върху опитите на либийското ръководство през този период да раздразни САЩ, като отпуска пари на техни врагове като Никарагуа, Куба и бившата Югославия. В документа се посочва, че Либия е отпуснала на около 40 държави заеми на обща стойност от 1,197 млрд. долара. До края на 2009 г. на кредитора са били изплатени обратно 1,302 млрд. долара, като остава да бъдат изплатени 3,231 млрд. долара, включително лихвите. Най-големият длъжник е съседен Судан с 1,287 млрд. долара, което е малка част от 40-милиардния судански външен дълг.
По думите на либийския зам.-министър на финансите Мариал Аур, цитиран от Ройтерс, Триполи обмисля дали да не опрости дълга на Судан, тъй като властите в Хартум и бъдещото правителство на Южен Судан едва ли ще могат да го върнат.Други големи длъжници са Етиопия и Мозамбик, на които остава да изплатят съответно 249 млн. и 211 млн. долара.Някои от кредитите са безлихвени, особено тези за африкански и арабски страни.
В документа, който не посочва кога да били отпускани кредитите, като длъжници на Либия са споменати още Полша, Унгария, бившата Югославия, Пакистан, Куба, както и Никарагуа, която сега дължи над 302 млн. долара. Споменава се още, че миналата година са водени преговори с длъжниците и че Либия често се е опитвала да ги убеди да спазват графика по плащанията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *