Макълдауни: Тук сме, за да ви подпомагаме

Гледай от сайта на BTV!

Съединените щати са изключително ангажиран партньор и приятел на България, тук сме, за да ви помагаме и да обсъждаме проблемите заедно, каза пред bTV посланикът на Съединените щати у нас Нанси Макълдауни. В предизборен период сме и тя посочи като една от основните тревоги проблемът с купуването на гласове у нас.

„Тъй като в момента се намираме в предизборен период, сме говорили по различни въпроси, които ни безпокоят, които са възниквали и в миналото. Един от тях е свързан с дебатите, свързани с купуването на гласове. Това, което бих казала на вас и на вашите гласоподаватели, е, че купуването на гласове е един
изключително сериозен проблем. Аз го разглеждам по следния начин. Гласът на един гражданин е нещо като инструмент, който може да вземете в ръка и с него можете да участвате в политическия процес. В същото време обаче можете да помогнете за оформянето на бъдещето на вашата страна. Когато някой продаде този глас, този инструмент, е нещо като изхвърляне на инструмента в боклука, т.е. уронват се легитимността и надеждността на едни избори, като в същото време се уронва и надеждността на правителството, което ще бъде избрано след тези избори“, каза посланикът на САЩ.

По думите й има още нещо, което е изключително важно:

„Тук се говори за един призив към пълна прозрачност по отношение на финансирането на политическите партии. Докато хората на една държава не разберат как политическите партии получават своето финансиране и как разходват тези средства, няма как да разберат какви са тези партии“, посочи Макълдауни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *