Малките и средни фирми най-ощетени от кризата според МИЕ

Малките и средни предприятия ще бъдат най-силно засегнати от икономическата криза, прогнозира на конференция заместник-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева. По думите й поради това е много важно да се подобри техният достъп до капитал за развитие и инвестиции при благоприятни условия.
250 млн. евро помощ в подкрепа на малките и средни предприятия са предвидени по ОП „Конкурентноспособност“ през тази година, напомни Радева. Тя допълни, че се надява до края на мандата на сегашното правителство да приключват преговорите между Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) и Европейския инвестиционен фонд за стартирането на инициативата JEREMIE (Joint European resources for micro to medium enterprises) в България.
JEREMIE представлява съвместна инициатива на Европейската комисия, Европейския инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка, която има за цел да подпомага предприятия със затруднен достъп до банково финансиране, в това число стартиращи фирми, предприятия с недостатъчна кредитна история, както и такива без подходящо обезпечение.
„Българската икономика е силно зависима от износа и чуждестранните капиталови потоци, и това я прави много уязвима от ефектите на икономическата криза“, коментира Нина Радева. Съгласно данните, публикувани миналата седмица от БНБ, износът на страната се е понижил с повече от 27% през януари спрямо същия месец на 2008 г. Стойността на преките чуждестранни инвестиции е намаляла с над 37% до 206 млн. евро спрямо месец януари 2008 г.
Всички участници в дискусията бяха на мнение, че образованата работната сила, добрата инфраструктура, инвестициите в наука и образование, както и последователната икономическа политика на правителството са основните движещи сили на една икономика. Според посланика на Германия у нас Михаел Гайер наличието на инвестиции, инфраструктура, модерни технологии и иновации не може да компенсира липсата на обучени кадри, защото човешкият фактор и качеството на труда създават добавената стойност в една икономика.
Според Бойко Димитрачков, който е член на Управителния съвет на Е.ОН България, липсата на предсказуемост, непоследователната икономическа политика през последните 18 години, и зле образованата и застаряваща работна сила ощетяват България в борбата за привличане и задържане на чуждестранните инвестиции. Той допълни, че държавата трябва да заеме открита и честна позиция относно борбата с кризата.
По думите на д-р Иванка Петкова, председател на настоятелството на Института за икономическа политика, България е твърде назад по редица важни показатели, каквито са внедряването на съвременни технологии, сътрудничеството между университетите и бизнеса, и ефективността на институциите.
„Много тревожна е и трайната тенденция за намаляване на конкурентоспособността на икономиката. През 2008 г. страната ни се нарежда на 79-то място от общо 131 държави в Индекса за глобална конкурентоспособност, изготвян от Световния икономически форум. Само допреди няколко години България се е намирала на 50-то място“, каза още Радева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *