Малките компании ще могат да теглят по-лесно заеми за 200 млн. лв.

По-лесни и по-евтини заеми за 200 млн. лв. ще могат да получат близо 1000 малки и средни компании през следващите три години. Това ще стане по линия на партньорство, сключено между СИБанк и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). То е в рамките на програмата COSME, която е част от плана „Юнкер“ за стимулиране на икономическия растеж в страните – членки на Европейския съюз. Механизмът предоставя гаранции, които ще снижат изискваното от компаниите обезпечение. Оттам повече предприятия ще имат достъп до финансиране, а от СИБанк обявиха и че лихвите ще са по-ниски, без да уточняват с колко, защото размерът им ще зависи от конкретната компания и проект.

Новината е добра на фона на замръзналото кредитиране. За него най-честото обяснение е липсата на апетит сред фирмите и ограничаването на риска при банките. Сега поне отпускането на финансиране за 1000 дружества е в плана на една банка.

Кое е новото

По същество схемата представлява издаване на гаранции, чрез които фондът поема част от риска на предприемачите. С получения финансов инструмент те кандидатстват за кредит в СИБанк, която им предлага по-изгодни условия от обичайните. Те се изразяват в по-ниско ниво на обезпечението по заема и в по-ниски лихви. Гаранциите няма да елиминират изцяло необходимостта от предоставяне на обезпечение, но ще улеснят компаниите, които не разполагат със свободни активи за залагане. Едновременно с това ще могат да разчитат на по-ниска цена на кредита, като най-ефективно понижението на лихвата ще бъде за малките предприятия.

„Доскоро банките се целехме повече в цената на кредитите. Тя, разбира се, е от значение, но големият проблем се оказа липсата на свободни обезпечения. Сега развитието на пазара е такова, че цената на кредита пада, но бизнесът няма достатъчно активи, които могат да се ползват като залог“, обясни Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк.

Недостигът на обезпечeния ограничава достъпа до финансиране, добави и Алесандро Тапи, директор отдел „Гаранции, секюритизация и микрофинансиране“ на ЕИФ. „Трябва да се отключи потенциалът на малките и средните предприятия, за които във време на криза и докато тече процесът на икономическо възстановяване, достъпът до финансиране става по-труден. Те са по-зависими от него и са по-силно изложени на негативите в един икономически цикъл“, добави Тапи. Според него предприемачите, които потърсят финансиране по COSME, ще могат да подобрят конкурентоспособността си, а банката партньор ще може да си позволи да кредитира по-високорискови проекти, без да й е необходимо допълнително обезпечение.

Детайлите по заемите

По линия на споразумението със СИБанк ще могат да се раздадат кредити за общо 200 млн. лв. Максималният срок на заемите ще е до 10 години, като има няколко прага за индивидуално финансиране – 150 хил. лв., 300 хил. лв. и 3 млн. лв. От банката обявиха, че вече има проекти, които са в готовност да потърсят финансиране по COSME.

На колко точно по-ниска лихва ще могат да разчитат клиентите по тази линия от СИБанк не пожелаха да кажат, тъй като всеки случай ще се разглежда индивидуално и това ще зависи от кредитната история, обезпечението и срока на договаряните заеми. Статистиката на БНБ показва, че напоследък корпоративни заеми се дават при лихва 5-6%.

Възможност и за други банки

СИБанк е първата и единствена до момента банка, през която българските компании ще могат да се ползват от възможностите на COSME. Програмата е отворена и за други финансови институции и продължава до 2020 година. Бюджетът й е 2.3 млрд. евро, за които могат да кандидатстват институции от всички страни членки. Подобен механизъм на осигуряване на гаранции чрез еврофондове работеше и доскоро по програмата Jeremie, като той осигури финансиране от 700 млн. евро за фирмите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *