Малко вероятно е разширяване на Еврозоната преди 2012 г.

След като европейските власти вчера дадоха „зелена светлина“ на Словакия да се присъедини към еврозоната през януари следващата година, ново присъединяване към зоната на единната валута е малко вероятно да се случи през следващите три или четири години, предаде ДПА.
Малко вероятно е страни като Полша, Чехия и Унгария да се втурнат да последват примера на Словения, Кипър, Малта, а сега и Словакия, за присъединяване към Еврозоната.
Като резултат анализаторите не очакват увеличаване на членовете на еврозоната до 2012 година, когато Полша и може би балтийската държава Естония ще бъдат политически и икономически готови за влизане в зоната на единната валута.
Ниските нива на дефицита и дълга на Полша, както и умерената инфлация означават, че тя би могла да бъде сред първите следващи кандидатки за членство.
Но като най-голямата икономика в централна Европа, с население от около 40 милиона души, задачата за присъединяването й към еврозоната може да бъде по-сложна, отколкото тази на по-малките страни, които до момента са получили достъп до блока на единната валута.
Освен това Полша по всяка вероятност ще произведе парламентарни избори през 2011 година и политическият състав в страната по това време може да не желае да превърне общественото мнение в референдум за членство в еврозоната.
В случая с най-новите страни членки на Европейския съюз (ЕС) – Румъния и България – високият външен дисбаланс, според анализатори, изключва вероятността скоро тези държави да подадат молби за членство в еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *