Малко повече надежда

Откъслечните знаци за положително представяне на глобалната икономика повишават надеждите за това, че движението към задълбочаване на рецесията може да достигне най-ниската си точка по-късно тази година, след което, през 2010 г., ще последва възстановяване, се казва в анализ на FT.
Все пак тези знаци остават несигурни. Икономистите предупреждават, че когато има рецесия, нещата рядко се движат в „права линия“ и понякога изглежда, че дъното е достигнато, предвид колебанията на обявяваните икономически данни, но се оказва, че това съвсем не е така.
Предвид повсеместния икономически спад, тежко засегнатия финансов сектор и нуждата от постигане на финансово равновесие на подложените на свръхнатиск домакинства, малко експерти всъщност имат доверие на собствените си прогнози.
В петък беше съобщено, че американската икономика е загубила 663 хил. работни места през месец март, с което безработицата достигна близо 26-годишен максимум.
И все пак?
Въпреки всичко изглежда, че темповете, с които икономиката се влошава, са забавени в сравнение с резките низходящи движения от началото на 2008 г., когато изглеждаше, че световната икономика ена ръба надълбока пропаст.
Проучвания на бизнес доверието по света показват, че, особено в производствения сектор, очакванията за бъдещето са по-оптимистични спрямо тези отпреди няколко месеца, дори и да не са твърде положителни предвид случилото се досега.
Така например във Великобритания индексите, следящи склонността на мениджърите да правят нови поръчки за предприятията си, спадат с едва 3% през първото тримесечие на годишна база спрямо цели 7 на сто за четвъртото тримесечие на 2008 г.
Освен това в редица други икономики също се наблюдават окуражителни сигнали.
В САЩ икономистите дават за пример изненадващо стабилните продажби на дребно, което предполага, че потребителските разходи са нараснали с повече от един процент за първото тримесечие. Продажбите на жилища в страната изглежда са достигнали най-ниската си точка, въпреки че цените продължават бързото си понижение, поне според някои статистики.
В Китай индексът на поръчките се върна на положителна територия през март, засилвайки оптимизма в бизнес средите, които и без това държавата убеждава, че кризата не оказва съществено влияние в страната.
Милион германски потребители са се възползвали от държавната субсидия в размер на 2500 евро при покупка на нов автомобил и предаване на стария, което предизвиква силен, дори и да е краткотраен тласък на производството.
Дори в Япония, където бизнес доверието достигна рекорден минимум, съществуват известни надежди, че световната икономика е може би вече е преминала голяма част от корекцията, започнала през четвъртото тримесечие на 2008 г.
Що се отнася до производството, първите три месеца на тази година изглеждат оцветени в тъмни краски. В Щатите например се наблюдава спад от 5,5% на годишна база. Въпреки това обаче световното търсене пада с по-бавни темпове, което дава надежда за стабилизиране в момента, в който бизнесът изразходва излишните запаси.
„Виждам известна надежда на хоризонта”, казва Ян Хациус, главен икономист в Goldman Sachs. „Не по отношение на настоящото тримесечие, а на изгледите за следващите едно-две”.
Глобален поглед
За света като цяло най-важно ще е развитието в САЩ и Китай, но при нито една от двете държави няма яснота за бъдещето.
Обявеното подобрение на бизнес доверието в Китай се прибавя към стабилните продажби на дребно, силния ръст на кредитирането и мощното възстановяване на местните фондови пазари. Но независимите данни на базираната в Хонконг инвестиционна банка CLSA за индекса на планираните поръчки пада до 44,8 пункта през март спрямо 45,1 пункта за февруари.
Износът продължава силно да пада на фона на също така силното понижение на печалните на компаниите, както и на цените на жилищата.
В Щатите главният въпрос е дали краткосрочното стабилизиране на потребителските разходи ще продължи и занапред.
От една страна, потребителите се облагодетелствани от по-ниските енергийни цени, временните данъчни облекчения и от възможността да рефинансират ипотеките си на исторически ниски нива.
От друга страна, това оживление скоро ще избледнее. През следващите месеци потреблението ще бъде подложено на нов натиск поради огромното понижение в богатството на домакинствата и все още изключително затегнатите условия на кредитиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *