Малък австралийски град планира да премине изцяло към биткойна

Австралийският град Ланчестър е на път да стане „най-голяматав света“ икономика, базирана на биткойна. Иновативната идея се осъществява с подкрепата на местния бизнес и дори правителството.

Организаторите на проекта твърдят, че сравнително малкият град с население от 106 000 души ще положи основите за осъществяване на вътрешна търговия посредством криптовалутата. Планът има за цел да обхване различните нива на местната икономика – от доставките на електроенергия до търговията в магазините. Потребителите ще могат да извършват и получават плащания в биткойни, които няма да има нужда да бъдат обръщани в австралийски долари.

Съществена част отплана Launceston Launch включва и въвеждането на биткойна в местната власт, която трябва да приема криптовалутата за плащане на данъци и такси. Общинският съвет на Ланчестър дори е обсъдил идеята, като по информация наCoinDeskнай-малко двама от 12-те члена са изразили подкрепата си за идеята.

Основният „двигател“ на идеята – Адам Полтън, акцентира на плюсовете, които дигиталното парично средство предоставя.

„Биткойнът е валута,употребявана във всички развити страни в света, чрез която са извършени плащания за над 20 млрд. долара през последните 12 месеца. Време е и Ланчестър да има своя дял в това“, отбелязва той.

По думите му биткойнът, заедно с няколко мащабни имотни и туристически проекта, както и мащабната медийна кампания, се очаква да привлекат по-заможни туристи в района. Те пък от своя страна ще бъдат насърчавани да използват криптовалутата допълнително, което ще повиши още популярността ѝ.

Launceston Launch е проектиран да бъде система от затворен тип, която започва с търговците, които приемат дигиталната валута и след това се насочва към други участници нагоре по веригата на доставки, оставайки все пак в рамките на града и свивайки драстично разходите за всички.

В ход в момента е обществена образователна кампания, която цели да повиши информираността на населението. Планът на Launceston Launch включва също инсталирането на четири биткойн банкомата в центъра на града. При успех на проекта, броят им ще започне постепенно да се покачва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *