Малък реактор ще строи Росатом в Йордания

Малък модулен реактор по руски дизайн ще се изгражда от АО „Русатом Оверсиз“ зад граница. Днес Русия и Йордания взеха решение за развитие на сътрудничеството си в областта на реакторите с малка мощност. Комисията по атомна енергия на Йордания и АО „Русатом Оверсиз“ подписаха споразумение за развитие на проект за изграждане в Йордания на малък модулен реактор по руски дизайн.

Споразумението предвижда провеждане на техническо-икономическа обосновка на проекта и ще позволи на страните да оценят целесъобразността и потенциала на използването на малките модулни реактори в Йордания на фона на променящата се ситуация на енергийния пазар в страната. Документът бе подписан от председателя на Комисията по атомна енергия на Йордания Халед Тукан и от президента на АО „Русатом Оверсиз“ Евгений Пакерманов.

„Ние вече много години си сътрудничим с „Росатом“ и планираме да развиваме това сътрудничество в различни области. В настоящия момент изграждането на АЕЦ с малка мощност е актуално, затова решихме да си партнираме именно в тази посока“, каза Тукан.

„Несъмнено, реализираните от нас проекти трябва да отговарят на текущите стратегически нужди и интереси на клиентите си. Именно заради това, заедно с йорданските партньори, решихме да съсредоточим усилията си за развитие на „малката“ енергетика на базата на иновационните решения, предлагани от „Росатом“. Днес реакторните технологии с малка мощност са едни от най-приоритетните направления в развитието на световната енергетика“, заяви Пакерманов.

Русия притежава широка експертиза в областта на малките модулни реактори, призната в целия свят. През 2019 г. „Росатом“ ще пусне плаващата атомна електроцентрала „Академик Ломоносов“, която ще стане уникален референтен проект на АЕЦ от този тип. Освен това, „Росатом“ активно развива проекти за малки модулни реактори с руски дизайн и от наземен тип.

Наскоро в съответствие с подписани договори, „Росатом“ ще строи в Египет АЕЦ „Дабаа“ в областта Матрух, на брега на Средиземно море, с четири енергоблока с ВВЕР-1200 и ще доставя руско ядрено гориво за целия жизнен цикъл на централата. Това ще позволи да се осигури конкурентоспособност на стойността на електроенергията в Египет в продължение на 60 години. „Росатом“ ще обучи персонала и ще окаже на египетските си партньори подкрепа при експлоатацията и обслужването на АЕЦ „Дабаа“ в продължение на първите 10 години от работа на централата. В рамките на още едно споразумение руската страна ще построи специално хранилище и ще достави контейнери за съхранение на отработеното ядрено гориво. Първият енергоблок на АЕЦ „Дабаа“ ще бъде въведен в експлоатация през 2026 г.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *