МАНИФЕСТ НА УЖАСЕНИТЕ ИКОНОМИСТИ

Всъщност Европа e в собствения си институционален капан: държавите са задължени да взимат заеми от частни финансови институции, които получават евтини ликвидности от Европейската централна банка.Kлючът на финансирането на държавите се държи от пазарите. При това положение липсата на европейска солидарност открива поле за спекула, още повече че рейтинговите агенции допринасят за разпалване на недоверието.10-те очевидности са:
 
финансовите пазари са ефективни
 финансовите пазари са за стопанския растеж
Пазарите са добри индикатори за платежоспособността на държавите
Нарастването на държавния дълг е резултат от прекомерни разходи
Необходимо е да се намалят разходите, за да се намали държавният дълг
Държавният дълг прехвърля финансовите последици от нашата разточителност върху внуците ни
Необходимо е да възстановим доверието на финансовите пазари, за да финансираме държавния дълг
Европейският съюз брани европейския социален модел
Еврото е щит срещу кризата
Гръцката криза най-сетне позволи да се напредне по пътя към икономическото правителство и същинската европейска солидарност… .

Европа се изгражда от три десетилетия на технократична база, изключваща населението от разискването на икономическата политика. Неолибералната доктрина, почиваща на незащитимата днес хипотеза за ефективност на финансовите пазари, следва да бъде изоставена. Необходимо е да се разкрепости пространството за други възможни политики и да се разискват предложения за алтернативни и смислени предложения, възпиращи властта на финансите и осигуряващи хармонизация при по-нататъшното развитие на европейските икономически и социални системи. Това предполага съвместно използване на значителни бюджетни ресурси, осигурени от въвеждането на силно преразпределяща европейска фискална система. Само при такива условия проектът за европейско изграждане ще може да се надява на възстановяване на народната демократична легитимност, която днес му липсва.
подобен разрив в методите и целите на европейското изграждане. Европейската икономическа общност започна с шест страни – преосноваване на Европейския съюз също ще премине през фаза на споразумение между няколко страни, желаещи да проучат алтернативни пътища. Успоредно с осъзнаване на все по-очевидните катастрофални последици от възприетите днес политики дебатът по алтернативите ще се развие навсякъде в Европа. Социални борби и политически промени ще се извършат с различни темпове в различните страни. Национални правителства ще взимат новаторски решения. Тези, които пожелаят, ще трябва да приемат засилено сътрудничество, за да прибягнат до смели мерки в областта на финансовата регулация, фискалната или социалната политика. Със своите конкретни предложения те ще подадат ръка на другите народи, които също да се присъединят към развитието.Естествено, не е реалистично да си представим, че 27 страни ще решат едновременно да извършат
Ето защо ни изглежда важно да очертаем и поставим за разискване още сега големите насоки на алтернативните икономически политики, които ще направят възможно това преосноваване на европейското изграждане.
  Превод на откъс:Петър Кехайов

 
 
 
 
 
 
.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *