Манолова даде ”антиракиения” закон на Конституционния съд

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд заради новата забрана за варене на ракия в малките казани в определен период на годината. С приетите миналия месец промени депутатите забраниха варенето на ракия в казани над 500 литра от януари до юни. Според Манолова е нарушен принципът на свободната стопанска инициатива.

Мотивът на вносителите бе, че в тези месеци няма готови плодове за варене на ракия, а се използва некачествен материал и се избягват акцизи.

Промените в Закона за данъчните и акцизните складове бяха внесени от депутата от ПФ Поли Карастоянова. Това й навлече гнева на съпредседателя на формацията Валери Симеонов, който се опита да я изключи от групата и я обвини в лобизъм. Карастоянова обаче получи подкрепата на депутатите от ВМРО и се спаси от изгонване.

„Гражданите са притеснени, че от 1 януари, реално с влизането в действие на този закон, няма да могат са си сварят ракията за следващия сезон. Наистина е крайно несправедливо под благовидния предлог, че по този начин ще се бори със сивата икономика, правителството и парламентът да прави промени, които да ограничават селскостопанската дейност на българските граждани“, коментира днес Манолова.

Според нея в случая се налагат ограничения върху малките субекти, без по никакъв начин да се пипат по-големите.Не е нормално правилата за една стопанска дейност да се променят в движение, допълни омбудсманът.

Решението на парламента за ракиените казани предизвика протести в цялата страна. Според хората времевото ограничение няма да им позволи да си правят т. нар. „второ варене“ от плодовия материал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *