Манхайм иска повече пари за българите

Германският град Манхайм иска повече пари от федералното правителство заради наплива от българи и румънци, пише вестник „Швебишес тагблат Тюбинген“.

Българските и румънските имигранти решават да отпътуват за Германия, защото в техните държави няма нито работа, нито пари. Германският град Манхайм иска да ги интегрира, споменавагерманското издание.

Един от начините това да се случи са центровете за консултации, в които имигрантите от Югоизточна Европа могат да разговарят на родния си език и да получат информация къде се провеждат курсове по немски език, как може да си намери законна работа, както и че се нуждае от здравна осигуровка.

В Манхайм са регистрирани 6 500 имигранти от България и Румъния. През декември 2006 г.- преди влизането на двете страни в ЕС, те са били едва 1 600 на брой.

Германски канцлер Ангела Меркел се изказа на предизборната си кампания за ролята на имигрантите в държавата. По думите ѝ,родинатаѝ се нуждае от квалифицирана работна ръка от чужбина.

В седмичното си обръщение към нацията скоро след победата в парламентарните избори Меркел даде да се разбере, че ще разчита на имигрантите през третия си мандат. Меркел поясни, че така ще се покрие недостигът от квалифицирани кадри, който е заплаха за конкурентоспособността на германската икономика.

„Чуждестранните работници ще играят все по-голяма роля за икономиката ни. Европа трябва да се развива не само като вътрешен пазар, но също като пространство за общ трудов пазар. Изграждането на този пазар може да се проточи с години, но Германия може да бъде пионер в тази област“, каза Меркел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *