Манчестър преживя един от най-тежките дни в историята си

Това беше безсмислено насилие и безсмислена престъпност в мащаб, какъвто никога не съм виждал през кариерата си. Това Шуън призна пред Би Би Си снощи, предаде БТА. Полицията на Манчестър бе изправена пред извънредно равнище на насилие от страна на групи криминални престъпници. Това не беше нищо повече от безсмислено насилие без абсолютно никакво зачитане на хората, техния живот или собственост. Тези престъпници атакуваха също полицаи и служители от спешна помощ, които просто се опитваха да вършат работата си – да пазят обществото и да възстановят реда, заяви полицейският началник.

Бяхме и шокирани от нивото на насилие тази вечер, то изненада всички ни, призна той, но подчерта, че тези хора няма срещу какво да протестират. Нека да е ясно – няма някаква искра или усещане за несправедливост, което да е довело до подобно насилие, заяви Шуън. Той съобщи, че е поискал подкрепления от полицията в Нортъмбрия, Стафорд и Северен Уелс. Връщаме си контрола улица по улица, заяви полицейският началник.
Насилието започна в предградието Солфорд следобед, където тълпите хвърляха запалителни бомби по магазини и грабеха дизайнерски дрехи, скъпа електроника, електроуреди и алкохол. До полунощ бяха арестувани 47 души и полицията заяви, че арестите ще продължат. Младежи нападнаха полицаите, охраняващи магазин „Лидъл“, и го разграбиха, след което го подпалиха.
Кореспондентът на Би Би Си за Северозападна Англия Ариф Ансари и оператор на телевизията също бяха нападнати. Журналистът от Радио Манчестър Ричард Стийд, присъствал на мястото, разказа как група 12-13-годишни тийнейджъри на велосипеди наблюдавали с любопитство сцената. По-късно хаосът обхвана и центъра, където бе подпален магазин „Мис Селфридж“ на Маркет стрийт.
Търговският център Арндейл затвори рано, след като банда от около 25 младежи нухлу вътре и се опита да разбие бутик за спортни стоки. Очевидец разказа, че тълпата нападала и граждани, защото снимали с мобилните си телефони.
Говорителят на общината Пат Карни заяви, че Манчестър е преживял един от най-тежките дни в историята си. Бях поразен и ужасен от възрастта на някои от тези хулигани. Говорим за деца на 9,10, 11 години, които с качулки на главите се разхождаха по главната търговска улица, сякаш са на купон, сподели той.
Безредиците продължиха и след полунощ, когато банди от по 10-20 души тичаха по тъмните улици, преследвани от полицейски хеликоптер. Хаосът се разпространи в Централна и Северна Англия, но в Лондон бе спокойно след демонстрацията на сила от полицията, която утрои обичайния брой на патрулиращите полицаи до 16 000 души. През нощта имаше само един голям пожар в склад за гориво и център за рециклиране в квартал Тотнъм, който обаче нямаше връзка с безредиците. В Нотингам банди хвърлиха запалителни бомби през прозореца на полицейски участък и подпалиха автомобил пред друг. Осем души са арестувани, но няма пострадали. Освен в незасегнатите до вчера Манчестър и Нотингам, за първи път имаше големи сблъсъци и в градове в Централна Англия като Лестър, Улвърхамптън и Уест Бромич.
В Лондон магазини, офиси и детски градини затвориха рано, а обикновено оживени улици опустяха, след като кафенета, ресторанти и пъбове също затвориха за вечерта. Някои жители се подготвиха да бранят домовете и магазините си.
Полицията предложи съвет какви действия могат да предприемат гражданите законно, за да защитят домовете си от нападение. Като общо правило, колкото по-екстремни са обстоятелствата и по-силен страх изпитвате, толкова по-голяма сила можете законно да използвате при самозащита, гласи указанието, разпространено снощи, предаде АП.
Досега 685 души са арестувани в Лондон и 111 са получили официални обвинения, включително 11-годишно момче. Кралската прокуратура заяви, че екипи от юристи работят 24 часа в денощието, за да помагат на полицията да реши дали да повдигне обвинения, за да се разчистят по-бързо препълнените килии в полицейските участъци.
Снощи е задържан 21-годишен мъж във връзка с пожара, опустошил една от лондонските забележителности, 140-годишния семеен универсален магазин „Хаус ъв Рийвс“ в Кройдън.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *