Марио Драги днес го очаква труден ден

Марио Драги, шеф на Европейската централна банка, днес по обяд ще трябва да обяви резултатите от последното заседание на управителния орган, на което е обсъждана лихвената политика. Очакванията на експертите са, че банката няма да намали лихвените проценти, но това не се отразява на интереса на медиите към обявената от пресцентъра на ЕЦБ  пресконференция.

Всеки месец Европейската централна банка  инжектира по 80 милиарда евро в еврозоната чрез своята специална програма за стимулиране на икономиката на държавите – членки на ЕС.

Според   фонд мениджъра Джеймс Атий за Европейската централна банка срещата в четвъртък може да бъде много трудно събитие и за Марио Драги. Защото въпреки усилията  възстановяването на икономическия растеж в еврозоната все още е слабото място  в целите и програмата на банката. Има и много спекулации за това кога ЕЦБ може да очаква по-добри резултати и да се успокоят страховете от ново изоставане и кризи. Но въпреки че ще бъдат поставени такива въпроси, сигурното е, че в този момент  Драги няма да иска да говори по тези рискови теми.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *