Маркират с печат българските и румънските роми във Франция

Френският министър по имиграцията Ерик Бесон разкритикува членовете на жандармерийско подразделение, които маркирали с печати група от сто румънски и български роми, изградили катун в Ормой Вила.
Това пише румънският вестник „Евениментул зилей”, на който се позовава „Фокус“. Жандармеристите маркирали ромите, за да не проверят два пъти един и същи човек. По решение на властите ромите били принудени да оставят катуна и да напуснат мястото, на което живеят незаконно.
„Това е добър начин за работа, най-простият и бърз начин. Той не може да се сравни с номерата, давани от евреите през Втората световна война, тъй като всъщност не става въпрос за доживотна маркировка, а за знак, който може да се измие с вода”, обясниха източници от жандармерията.
Министър Ерик Бескон обаче изрази възмущението си от използването на подобни прийоми за маркиране на чужденците.
Един от маркираните роми пък протестира срещу действията на власти, заявявайки: „Ние не сме говеда”. Член на асоциацията „Солидарност с румънските семейства” Ив Буйе заяви, че действията на жандармеристите са му напомнили за Втората световна война и че това не е начин, по който трябва да се третира едно човешко същество.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *