Маркират с червено вредните храни

Храните с наднормено съдържание на сол, захар, кофеин може да бъдат маркирани с червено, за да се улесни информираният избор на родителите. Автомати с „джънк фуд“ в училище не трябва да има.

Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов на дискусия „Здрави в училище“, организирана от „24 часа“ и „Труд“. Той и министърът на спорта Красен Кралев обявиха старта на правителствената програма „За здраво поколение“, която ще създава условия за здравословен начин на живот на младите.

Маркирането на храните в зелено – без здравен риск, и в червено – за обозначаване на съдържание извън здравните препоръки, било практика в Англия. Въвеждането на подобна мярка и у нас се обсъжда в рамките на законопроекта за обществен данък върху нездравословните храни, който ще бъде представен в МЗ идната седмица.

„Категоричен съм, че автомати за храни под общото наименование „джънкфуд“ не трябва да има в училище. Ако в тях се продава минерална вода например, няма да имам нищо против“, каза Петър Москов.

От първия учебен ден районните здравни инспекции (РЗИ) са започнали масирани проверки какво се предлага в училищните бюфети.

„Получих сигнал, че в училищен бюфет се продават енергийни напитки“, съобщи д-р Султанка Петрова, член на парламентарната здравна комисия. Тя призова за по-ефективен контрол, както и за обучение на работещите с храна за деца. Те нямали достатъчно квалификация, остро липсвали подготвени кадри.

„Когато в храна или напитка съдържанието на сол, захар или кофеин е половината от общото съдържание, това не трябва да продължава по този начин“, обясни министър Москов. Според него индустрията първоначално е получила противоречиви сигнали за намерението на МЗ. „Сега сме на експертно ниво с нейни представители и по-скоро срещаме разбиране. Не става дума за храни от първа необходимост като хляб, мляко, месо. Говорим за неща, без които можем: чипсове, енергийни напитки, безалкохолни напитки с безумно съдържание на страшни неща за здравето. Нека в съответната напитка количеството захар да падне в здравословното ниво и няма да плащат допълнително – толкова е просто“, обобщи здравният министър. Обсъжданият данък върху нездравословните храни е между 5 и 10%.

Може ли здравният министър да забрани рекламата по телевизията на подсладените безалкохолни и енергийните напитки с цел предпазване на децата, попита Борислав Зюмбюлев, главен редактор на „24 часа“.

„Тезата за рекламата по телевизията е интересна и обещавам да работим в тази посока“, коментира д-р Москов.

„Резултатите в здравословното хранене не се постигат със забранителни списъци, а с всекидневно показване на добрия пример първо в семейството“, каза проф. Донка Байкова от Факултета по обществено здраве на Медицинския университет – София.

Правителствената програма „За здраво поколение“ цели създаване на условия и среда за здравословен начин на живот на младите, каза д-р Москов. Тя координира усилията на всички институции и ще се финансира чрез бюджетите на министерствата на спорта и на здравеопазването. Целта е създаване на контракултура, че здравословното хранене и двигателната активност са модерният начин на живот. Ще има информационна кампания за родители.

През следващата седмица ще бъде отворена фейсбук страница „За здраво поколение“, която ще бъде комуникационната среда между експерти и родители, каза още Москов. Там ще се подават и сигнали за нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *