Марк Фабер: Пазарът може да се покачи с още 20% преди да се срине

Марк Фабер, издателят на The Gloom, Boom & Doom Report, и известен с „мечите“ си нагласи инвеститор, заявява пред CNBC, че масиран спекулативен балон от извънредна ликвидност е надвиснал над всичко – от акции и облигации до селскостопанската земя и виртуалната валута биткойн.

Фабер казва, че пазарите, които достигнаха рекордни нива, може да нараснат още преди да се спука балонът, ако продължи програмата на Федералния резерв за масирани покупки на облигации, както и свръх ниските лихви.

„Пазарът може да се покачи с още 20% преди да се срине. А може и с повече, ако продължи печатането на пари“, смята Фабер.

Той предупреждава инвеститорите, че могат да видят разочароваща възвръщаемост на акциите в дългосрочен план.

„Селскостопанската земя е поскъпнала десет пъти през последните 10 години, а биткойните са нагоре и кой знае докъде могат да стигнат“, отбелязва Фабер.

В последните си интервюта той прогнозира, че европейските акции ще се представят по-добре от американските и тези на развиващите се пазари.

Фабер също смята, че кредитният бум в Китай поставя света в по-неблагоприятна ситуация, отколкото преди началото на глобалната финансова криза през 2008 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *