Мартин Димитров: Капанът все повече щраква

София /КРОСС/ Ако един човек иска да скочи от 6-тия етаж, тези които го подкрепят не са му приятели. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ на Нова телевизия лидерът на СДС Мартин Димитров по повод възраженията на сините по актуализацията на бюджета. „Безотговорно е да казваме „скачай“. Казали сме от началото – когато кабинетът прави разумни неща, ще го подкрепим. Актуализацията обаче означава, че все повече ще затъваме в кризата“, обясни Мартин Димитров.  По думите му в тази актуализация няма гаранция, че утре няма да стигнем там, където са Гърция и Румъния. Гаранцията е в правилните мерки, но ги няма, обобщи Димитров.
 Сините са настоявали за две неща – ограничаване на разходите и реформи. „Всички разходи на държавата 2007 г са 22 милиарда лева, сега са над 27 милиарда. Тройната коалиция разду разходите – това е капан. За да се преодолее този капан, трябват реформи и това е изборът, който трябваше да бъде направен“, коментира съпредседателят на Синята коалиция. Димитров допуска възможността настоящата корекция на бюджета да не е последна за годината. Тяхното искане е било 2011 година да не се пренесат проблемите от тази година, реформите да са така ориентирани, че да има широко балансиран бюджет.Той беше категоричен, че по отношение на разходната част на бюджета цялата коалиция е гласувала против. За изминалата година не се случи нищо положително от това, което трябваше да се случи с изключение на стъпките за борба с престъпността, коментира синият политик. „В икономическата сфера капанът все повече щраква“, смята той.
Според Димитров енергийните проекти не дават отговор на един прост въпрос – каква е ползата за България. Това се отнася, според него, както за Белене така и за Южен поток. „За всеки енергиен проект трябва да има отговор на въпроса – за какво ни е този проект, какъв е интересът на България. Вместо да форсираме връзките със съседни страни, нов проект – Южен поток, който е същият източник. По тези проекти не се отделят и 5 минути да се помисли какъв е интересът на България“.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *