Мартин Димитров нарече Сидеров лакей на ГЕРБ

По-рано днес Сидеров заяви, че Димитров, който е шеф на парламентарната комисия по икономическа политика, скрил от депутатите доклада от проверката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за нарушения на електроразпределителните дружества и че от ЧЕЗ са спонсорирали СДС. С данните, които „Атака“ има за нарушенията, ще бъде сезирана антикорупционната комисия в парламента заради конфликт на интереси на Димитров, злоупотреба с влияние и нерегламентирано финансиране на кампании, заяви Сидеров.
Мартин Димитров обвини Сидеров в лъжа. След като казахме какво ще стане с проекта АЕЦ „Белене“, от ГЕРБ пратиха Сидеров за публична атака срещу нас, посочи той, цитиран от БТА. По думите му, докладът на ДКЕВР от проверката е получен в парламентарната комисия по икономическа политика по негово искане. Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев ме помоли да не предоставяме копие, за да не бъде компрометирана проверката, допълни Димитров. По-късно по негово настояване Семерджиев прави и писмено това искане.
Докладът бил изпратен и на председателя на парламента Цецка Цачева тя да реши дали да се дават копия на народни представители след искане на депутат от „Атака“. „Това, което чух тази сутрин, ми дойде в повече, наглостта и лъжите на Волен Сидеров не мога дори да ги проумея“, каза Димитров.
Дружествата от групата на ЧЕЗ в България по никакъв начин не са политически обвързани с дейността и финансирането на никоя от политическите партии в България или извън нея, в това число СДС, заявиха в специална декларация от компанията. Според дружеството твърденията на Сидеров не отговарят на истината. Дейността на ЧЕЗ била напълно прозрачна, регулирана от ДКЕВР и в пълно съответствие със законодателството на България и Европейските директиви за енергийния сектор.“Ние ще защитим интересите на нашите акционери, клиенти и служители като използваме всички закони средства, включително правни действия, като си запазваме правото да сезираме за изявленията ЕП и ЕК“, заканиха се оттам.
Междувременно „Атака“ настоя Ангел Семерджиев да не одобри исканията на трите електроразпрелителни дружества за увеличение на цените на тока. На пресконференция Волен Сидеров определи исканията на трите компании като арогантни, тъй като увеличението на цените на тока щял да бъде поредният удар върху българите. Лидерът на „Атака“ посочи, че намерението на ЕРП-ата да увеличат цените заради инвестиционни намерения е демагогия. Ако Семерджиев допусне повишаването на цените, ще искаме неговата оставка, каза Сидеров и обясни, че „Атака“ настоява да бъдат прекратени договорите с трите дружества.
„Когато едно правителство е слабо, монополистите се разпищолват.“ Така лидерът на СДС Мартин Димитров коментира скока на цените на храните, парното, тока и горивата, цитиран от „Дневник“. Димитров определи като „разюзданост“ желанието на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН да поискат вчера драстично повишение на цените на електричеството за домакинствата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *