Мартин Заимов: Време е за дебат за приемането на еврото

През тази година трябва да бъдат обсъдени две важни теми: приемането на еврото като валута в България и интегрирането на страната в европейската банкова надзорна система. Това каза финансистът и бивш подуправител на БНБ Мартин Заимов пред телевизия България On Air в коментар за предизвикателствата пред финансовия сектор. Провеждането на дебатите, според финансиста, ще е трудно, като се изисква качествен и професионален диалог от страна на българския елит.

2015 г. от финансова гледна точка ще прилича на изминалата година, прогнозира Заимов.

Като цяло след кризата и отнемането на лиценза на КТБ той коментира, че основният въпрос е дали наистина са извлечени поуки от казуса. Според него, след като данъкоплатците и акционерите на КТБ платиха сметката, случилото се в банковия сектор все пак има и положителна страна.

„Прекалено много хора с икономическа и политическа власт защитаваха модела дълги години. Изясняването на това кое е добро и кое е лошо има висока цена „, заяви Мартин Заимов.

Запитан какви ще са последствията за БНБ като институция след случая с КТБ, той заяви, че се надява да има промяна на приоритетите на централната банка.

„Тази година извън въпроса за оставка изтичат мандатите на управителя и на подуправителя, който отговаря за валутния борд – Калин Христов. Също така очевидно ще има нов подуправител, отговорен за надзора „, заяви Заимов. Той препоръча на политиците при избора на нови лица на първо място да се водят от интересите на страната, а след това – от собствените си желания, пристрастия и идеология.

„Тази година започва реконструирането на доверие, което е ключово за функционирането на обществото и финансите. Въпросите за морала и за капацитета на водещите лица в сферата на банките и финансите – това ще са водещите теми „, очаква финансистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *