Мати Лепала: Бюджетните проблеми не бива да се решават с парите за втора пенсия

От няколко месеца в България парите за втора пенсия могат да се преместят от частните пенсионни фондове към държавното обществено осигуряване.Мати Лепалаот Европейската фондация на пенсионните фондове предупреди в интервю за „Хоризонт“, че бюджетните проблеми не бива да се решават с парите за втора пенсия:

Това е разбира се въпрос, който всяка отделна държава решава сама за себе си. Трябва обаче да имаме предвид изключително тревожната демографска ситуация в Европа. И когато държавите се опитват да вземат пари от фондовете от втория стълб на системата, т.е. тези, които зависят от работещите хора, за да се справят с бюджетните проблеми на солидарния фонд, то тогава те са изправени пред много по-сериозен проблем в бъдеще – именно заради демографските причини. Виждали сме такива погрешни действия, базирани на желанието да се решат проблемите с изплащането на пенсиите в краткосрочен план.

Хората трябва да са сигурни, че правителството няма да им отнеме парите, натрупани във втория стълб на системата, затова винаги сме били критични към подобни действия, подчерта още Мати Лепала. Той допълни, че смесването на парите от първия и втория стълб се прави основно в Източна Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *