Махат поредния зам.-министър заради етнически скандал

Министърът на образованието Сергей Игнатов е поискал оставката на заместничката си Милка Коджабашиева заради етническата принадлежност на ученици.

Причината е нейно писмо до регионалните инспекторати по образованието, с което се нарушават конституционни права, защото се препоръчва класният ръководител да събере сведения и да определи етноса на учениците си.

„Когато човек е в политиката, не може да прави такива нарушения. То на футболистите не им дават право да правят нарушение, така че при нас е по-отговорно“, обясни в кулоарите на парламента министърът, цитиран от ДАрик радио.

Всяка година се обновява базата данни в Министерството на образованието за деца от етническите малцинства, за да може да се планират учители по майчин език. На 12 август Коджабашиева е изпратила писмо за актуализиране на данните до 17 септември до всички регионални инспекторати по образованието (РИО), съобщи БГНЕС.

Според министъра обаче писмото нарушава основни права, защото изискването е етническата принадлежност да се определя не от самите деца и техните родители, а от класния ръководител според местоживеенето, майчиния език и други подобни признаци. Специално е указано да не се изискват сведения от учениците и от техните родители, обясни министърът.

„Извиках Коджабашиева след разговор с премиера. Цяла сутрин, след като ми съобщиха, издирвахме писмото, за да разберем за какво става дума“, обясни министърът, който видя „престараване от колегите в министерството“.
По думите му, Коджабашиева направила това добронамерено и е много добър специалист, но има нарушение и затова поискал оставкатата й. Тя ще остане на работа в министерството. Все още не е ясно кой ще я замести, но премиерът обещал, че на 6 септември „ще има ново лице“.

Случаят предизвика реакцията на ДПС, които излязоха с декларация от парламентарната трибуна.
„Това означава, че класният ръководител, а не родителите и ученикът, ще прецени какъв се чувства ученикът“, коментира зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от БТА.

Преди време министърът заяви, че на Коджабашиева ще бъде потърсена отговорност и заизтичане на информация за матуратапо Български език и литература тази година. Именно тя е човекът в министерството, който отговаря за зрелостните изпити. Тогава той обаче уточни, че не става дума за тежко наказание и допълни, че просто ще й бъде „обърнато внимание“.

Игнатов обясни още, че Коджабашиева била много разстроена от случилото се. Заради скандала през май бяха отстранени двама служители на просветното министерство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *