Машиностроенето се нуждае от инженери и работници

Българското машиностроене е в подем. През последните 1-2 години износът расте, откриват се нови пазари и работни места. 5% от икономиката идват само от производството на авточасти (Виж карето) Това стана ясно на първия дебат от кампанията на в. „24 часа“ и списание „.BG/Иноватор“ „Новата БГ икономика“.

 

Форумът бе под патронажа на икономическия министър Божидар Лукарски и със съдействието на ВМЗ, „Арексим“, „Сенсата Технолоджи“ и Българска банка за развитие.

Принципът „Парите следват ученика“ е вреден за средното професионално образование и трябва да се премахне. Това поискаха вчера от управляващите представители на машиностроителни предприятия. Мотивът на фирмите е, че правилото за парите кара сега кметовете изобщо да не се съобразяват с нуждата на местните предприятия от кадри, а насърчават само добре звучащи специалности, с които после учениците трудно намират работа.

Предприятията от отрасъла се задъхват от липсата на средни кадри, а по трудовите борси изобщо не могат да се намерят стругари, фрезисти или заварчици, защото тези кадри рядко остават без работа, казаха директори на фирми. Проблемът е остър дори при инженерните специалисти, подчерта шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който е и собственик на ХЕС АД.

„Назначихме наскоро четири завършили инженери, но не ги пуснахме в цеховете, за да не им се смеят хората. Наложи се да наемем специалисти от БАН да ги дообучат. Какво остава за малките фирми, които не могат да отделят такъв ресурс“, каза Велев.

Шефът на „Прогрес“ АД в Стара Загора Славин Янакиев заяви, че масово завършилите инженери у нас са технически неграмотни и на практика не могат да разчитат правилно чертежи. Той даде и пример с езиковата гимназия в Стара Загора, чиито паралелки се увеличават в пъти за сметка на професионалните училища.

„Не се става богат с търкане на билетчета, а с усвояването на занаят, но това някой трябва да го обясни на подрастващите“, каза Янакиев. Количеството на подготвените специалисти също е недостатъчно. През 2015 г. в България икономика са завършили 60 000 млади хора, административни специалности – 20 000, право – 11 400, а машинно инженерство – само 5000 човека, съобщи Васил Велев.

Той настоя социалното министерство да направи бързи реформи, които да спрат трудовата миграция.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов отчете, че в цялата страна в момента само 4830 ученици се обучават по професии, които са нужни на машиностроенето.

„Към момента обучение има по 14 професии и 33 специалности в 52 професионални училища“, каза Стаматов. Най-много деца учат за машинен техник, а най-малко – за техник-металург“.

„Дуалното обучение не е панацея за машиностроенето“, каза председателят на Браншова камара „Машиностроене“ Илия Келешев. Освен тежкия проблем с кадрите той изтъкна, че въпреки успехите на бранша и увеличението на износа има проблеми с руския пазар заради санкциите и спада на рублата.

„Най-големият износител за Русия – „Мадара“ Шумен, съкрати няколкостотин души, защото не работи вече с „Камаз“ Друго предприятие пък е намалило с 95% производството си по същата причина“, изтъкна той. „Минималната заплата в бранша трябва да стане 1500 лева, за да привличаме младите хора“, заяви шефът на бургаското „Спартак“ АД Кирил Яков.

Проблем според него била ниската все още производителност на труда. Иначе във всички водещи машиностроителни фирми у нас вече се работи с цифрови машини и с роботи – проблемът е, че трябват хора, които да пускат тези машини. Яков призова правителството да отдели от бюджетния излишък 100 млн. лв., с които да се създаде фонд Той ще трябва да финансира професионалната подготовка и повишаването на квалификацията на около 20 000- 30 000 човека.

„Само тогава нашият бизнес ще стане привлекателен за младите“, заключи той. Яков изтъкна, че същият проблем с кадрите съществува и в Германия и Великобритания, но заради заплатите там на бизнеса му е по-лесно да привлича хора от нашия регион и от други държави.

Елитните езикови гимназии са ковачници на емигранти. Децата в тях освен език трябва да имат и професионално обучение, казаха от пазарджишката фирма „Механикс груп“.

На форума не липсваха и положителни примери. Никола Александров от сливенската ЗММ описа как предприятието заедно с местния техникум е организирало дуалното обучение в чисто нова специалност, която ще осигури нови кадри за завода. Проблем за бизнеса е и че твърде късно реагира когато някъде се закрива професионално училище. Протестите обикновено са постфактум, направиха си самокритика фирмите.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски: Имаме 10% ръст на машиностроенето

България е на трето място в класация за най-добра дестинация за инвестиции в производството 10% ръст на машиностроенето е възловото число. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриване на дискусията на в. „24 часа“ и списание „BG Иноватор“ „Машиностроене – тихият възход“.

През 2015 г. в сектора се произведоха 5% от обема на индустриалното производство и се създадоха около 7,6% от добавената стойност в индустрията. Произведената продукция е за 2,47 млрд. лв.

През 2015 г. оборотът на външните пазари на производството на машини възлиза на 1,83 млрд. лв., увеличението е 3%. За периода 2008-2015 г. износът на машини от България нарасна с 64%.

Автомобилостроенето е един от развиващите се сектори. От януари 2004 г. до октомври 2016 г. са сертифицирани дванадесет проекта в автомобилостроенето с общ размер на инвестициите от 654,8 млн. лв. и предвиждащи разкриване на над 7130 нови работни места.

На България е отреденото трето място в световен мащаб като най-добра дестинация за инвестиции в производството на консултантската компания Cushman&Wakefield (Manufacturing Index 2015).

В топ 10 България изпреварва Литва (5-о място) и Естония (6-о място). Друг отрасъл, който отбелязва значителен ръст на продукцията и износа, е отбранителната индустрия. През последните две години износът и производството на продукти, свързани с отбраната, от български дружества отбелязват ръст от над 60%.

Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика: Няма млади хора, които да са техници и инженери

Липсват млади хора, които да се образоват в технически и инженерни специалности, и това носи проблем с кадрите за машиностроенето. Това обяви социалният министър Зорница Русинова на дискусията, организирана от „24 часа“ и списание „.BG/Иноватор“.

„В машиностроенето през миналата година са заети около 123 хил. души. Основната част – 65%, са със средно образование. Един от важните проблеми е липсата на квалифицирани и мотивирани кадри. Липсата на млади хора, които искат да се образоват в технически и инженерни специалности, за да се удовлетвори нуждата на сектора“, заяви Русинова.

„Този месец очакваме второ четене на закона за насърчаване на заетостта. За първи път на областно и местно ниво власт, синдикати и работодатели ще прогнозират за 6 месеца детайлно каква е необходимостта от работна ръка. Това ще ни даде по-добро насочване на инвестициите за обучение“, каза още тя. Предстои за първи път с 30 млн. лв. работодателите да направят собствени програми според интереса и технологиите си да обучат персонал като привлекат безработни или неактивни хора, каза Русинова.

Недялка Стефанова, мениджър „Арексим инженеринг“: Само в 2 университета се изучават полимери

Само в два университета в България се изучава професията полимеростроене, а в нея е бъдещето на машиностроенето. Това заяви на дебата Недялка Стефанова, мениджър „Човешки ресурси“ от смолянската „Арексим инженеринг“. Тя попита зам. образователния министър Диян Стаматов каква ще е политиката на ведомството по отношение на средното професионално образование, тъй като в Смолянския регион професионалните гимназии вече са закрити.

„Форумът стана възможен със сътрудничеството на ВМЗ – Сопот, “ Арексим инженеринг“, „Сенсата- текнолоджи“ и Българската банка за развитие. От банката във форума участваха експерти по инвестиционно кредитиране, които бяха готови да консултират бизнеса.

Арх. Любомир Станиславов, директор на „Аутомотив клъстер България“: 5% от икономиката ни идва от авточасти

Автомобилостроенето се оказва най-бързо развиващата се индустрия в България. В момента тя дава 5% от БВП, докато само допреди две години приносът ѝ в икономиката бе 3%. Това заяви Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив клъстер България“, на дискусия за машиностроенето, организирана от „24 часа“ и списание „BG/Иноватор“.

В производството на авточасти са заети вече 35 000 души, броят им ще се удвои през следващите години, каза той. Фирмите, произвеждащи авточасти в България, вече достигнаха 110. Според него тези компании трябвало да станат около 250-300 и тогава можем да очакваме привличането на голям западен автомобилостроител, информира в.24 часа.

Станиславов посочи, че двата центъра на тази индустрия в България са Ботевград и Пловдив и те вече са преобразили заетостта. В тези два града безработицата е далеч по-ниска от средната за страната, а средната заплата е по-висока.

В Пловдив например заплатата е по-висока от средната в столицата. Производителите на автомобилни части, както и цялото машиностроене обаче масово се оплакват от липсата на добре подготвени кадри.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

One thought on “Машиностроенето се нуждае от инженери и работници

  • 06.10.2016 в 9:26
    Permalink

    Точно в Сенсата кандидатствах – магистър по специалността която търсеха с 10 години стаж (работех в друга фирма когато кандидатствах там, не съм бил безработен дори). И не ме назначиха (а търсели инженери?) ! Не им чеетте простотиите дето пишат, всичко е пълна лъжа…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *