МВнР: Нямаме информация отвлечените българи в Судан да са наранени

София /КРОСС/ Нямаме информация отвлечените българи в Судан да са наранени и да не са добре. Това каза за Информационна агенция КРОСС говорителят на МВнР Весела Чернева. Тя не пожела да отговори на въпроса дали до момента е искан откуп: „Ситуацията е достатъчна опасна. Докато нямаме 100-процентова сигурност, не би трябвало да навлизаме в коментари относно детайли“.
Чернева даде и детайли около самото отвличане: „Вчера към 10.50 ч. местно време хеликоптерът на ООН при кацането си в Ум Шалая е бил нападнат от 7 тежко въоръжени мъже в джип, които след отвличането на тримата българи са поели в североизточна посока. Те са били преследвани от автомобил на суданската полиция. По време на преследването полицейският автомобил попада в канавка, обръща се и двама на суданските полицаи са ранени, единият от които тежко. Преследването е продължило с помощта на хеликоптер. Междувременно суданската полиция е координирала цялата ситуация със силите на ООН на място“.
Говорителят на външно министерство каза, че подобни отвличания са зачестили в Судан. „През последните 6 месеца знаем за поне 5 такива отвличания. Три случая са били свързани с руски граждани, един с латвийски и един с унгарски хуманитарен работник на ООН. Очевидно подобни случаи не са рядкост в Дарфур“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *