МВР: Операция „Голямото искане“

Задават се масови полицейски протести пред съдилищата, предупреждават синдикалисти от МВР.
Като начало над 100 униформени се стекоха гневни пред храма на Темида в сряда в Плевен. Разбуниха ги символичните присъди за група хулигани, които по-рано пребили ченгета, които се опитали да ги укротят.

„Искаме промяна в закона така ,че да бъдем защитени от посегателства!“, настояха показно пазителите на реда.

Доколко новината развълнува нашите читатели, след като я публикувахме вчера на първа страница? Ето колко: до редакционното приключване на броя днес тя не бе удостоена с нито един коментар.

Защо така? Нима са безразлични за народа проблемите на неговата полиция? Еднозначно трудно може да се каже, но вероятно ще е подходящо да се припомни по този повод една популярна сред българите фраза: Полицията в свестните държави пази закона, докато у нас тя иска законът нея да пази.

В Америка, доколкото чуваме,открай време има две думи, с които се описва дейността на полицаите: охраняват и служат. У нас напоследък, за да се опише какво правят полицаите, е достатъчна една дума само: искат.

Искат 50% увеличение на заплатите.

Искат НК да им гарантира дълги години затвор за бандитите.

Искат нови коли с много бензин.

Искат ремонти на РПУ-тата, смяна на старите мебели и компютри.

Искат модерни, красиви, удобни дрехи и обувки.

Смятат ли полицаите, че заслужават всичко това? Убедени са, тъй като вършат трудна и отговорна работа.

Хубаво, обаче лошото е, че не я вършат както трябва. Поне така си мисли по-голямата част от данъкоплатците. Откъде знаем? Ами те си го казват. Отворете форумите в интернет и прегледайте темата за заплатите в МВР. Там не пише с какво ченгетата са заслужили повече пари и привилегии. Пише с какво не са ги заслужили.

С това, че са позволили убийствата и грабежите с неразкрити извършители у нас да станат традиция.

С това, че са само наблюдатели на корупцията, която стана в България най-печелившата индустрия.

С това, че самите те са корумпирани – че продават информация на подземния свят, че се пазарят с арестанти, че крадат веществени доказателства, че вземат рушвети от лоши шофьори и не спират катастрофите.

С това, че имитират лов на големи бандити, а се целят само в дребни риби.

С това, че всички освен тях познават наркодилърите в махалата.

С това, че от домашните кражби изобщо няма смисъл да им се оплакваш.

С това, че тайните им служби 20 години търсят себе си и не могат да се намерят.

С това, че годишно им дават 10 000 разрешения да подслушват, а от полза на наказателния процес са едва 2% от чутото.

С това, че в РПУ-тата мръсотията е доста по-очебийна от беднотията…

Вече чуваме възраженията на синдикатите: колкото ни плащате, толкова получавате.

Вярна ли е тая математика?

Да проверим. Според статистиката държавата дава за правосъдие и вътрешен ред най-много финансови средства. Бюджетът на полицията възлиза на 1, 032 млрд. лв. за 2009 г., той е скочил със 700 млн. лв. за 10 години.

А какъв е за това време ръстът на разкриваемостта на престъпленията? Отрицателен е – от 60,1 до 47 процента. ( Доколко може да се вярва на отчетите на МВР, е друга тема).

Още цифри: По данни от Евростат България е на първо място в ЕС по брой на полицаи на глава от населението. Но пък доверието на гражданите в МВР и магистратурата е най-ниско спрямо това на хората от Евросъюза в аналогичните институции.

Според изследване в 19 евространи от 100 българи само 25 вярват на полицаите. И даже този резултат е изненадващ. В смисъл, че след толкова излъгани надежди на жалбоподатели все още има вярващи …

Численият състав на МВР е забележителен – 53 хиляди, (55 хиляди с Гражданска защита), 63 хиляди беше до м.г.

Ама 30 хил. от тях били администрация, само търкали бюрата… Че да ги изкарат на улицата тогава или да ги съкратят, та да не ядат даром на колегите си от хляба, вместо да гледат искащо към хазната.

Че натам гледат и учителите, и учените, лекарите… и по-гладно даже гледат, понеже един старши сержант със своите 666 лева месечно се явява по-добре платен от старши асистент.

Цитат от форумите:
„Нощно време на огромната жп гара в Мюнхен: патрулира 1 полицай – кръстосва халето стегнат и строг, оглежда всички и те не смеят да изпуснат на пода топлийка. Нощно време на жп гарата в София: 6 полицаи – трима от тях дремят над чашките в кафенето, други трима в капанчето отпред четат вестник. Размъкнати, сънливи, двама от тях шкембелии, никой не им обръща внимание, нито пък те се интересуват от някой.“
Край на цитата.

Дали връзката между заплатата и работата на полето на сигурността е правопропорционална?

Да видим. 960 лв. била средната заплата на служителите в МВР според пресцентъра, 550 лв. е тя според синдикатите. Три пъти повече, изтъкват полицаите, получавали агентите в ДАНС. Тогава? Дали дейността на агентите срещу бандитизма е 3 пъти по-ефективна? Ако е такава, ние не сме го забелязали, макар да я наблюдаваме от година и половина насам.

Фредерик Херцбърг, един от най-големите капацитети по човешкия труд в света, изучава най-задълбочено работата на хиляди хора. Как мислите, какво намира за основен мотивиращ фактор в нея? Парите? Добрите условия? Допълнителните придобивки? Не, нито едно от тия три неща.

Най-важният фактор, който мотивира работещите хора според Херцбърг, е самата работа. Ако я считат за интересна и важна, те я вършат добре и с желание.

Е, добре, господа полицаи, защо не опитате да поработите добре заради самата ви работа? Тя е интересна и важна, дума да няма.

При това има практичното свойство да пълни държавния бюджет. Спрете контрабандата и кражбите на ДДС и ще почувствате по джоба си разликата – поне така уверява новият вътрешен министър Цветан Цветанов, а той не е хванат още в лъжа, та може да му се вярва.

Както научаваме, повечето пазители на реда се доверяват на г-н Цветанов. И нищо чудно да се питат откога да започнат по-усърдна работа. Те може би ще се изненадат, ако им отговорим с една дума само: незабавно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *