МВФ: Гърция няма да фалира

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В чии ръце е ключът за стабилизиране на пазарите?

МВФ ще заседава спешно в неделя, за да одобри 30 млрд. евро заем за Гърция. Въпреки планираните 110 млрд. евро заеми от МВФ и ЕС, пазарите реагират с нарастваща нестабилност и засилват опасенията от нова криза.

 

 
Управителният съвет на МВФ ще заседава спешно в неделя, за да одобри заем от 30 милиарда евро за Гърция, съобщи в четвъртък говорителката на институцията Каролайн Аткинсън на брифинг за журналисти. Заемът ще бъде отпуснат за срок от три години и заедно с 80-те милиарда евро заеми от ЕС трябва да спаси тежко задлъжнялата Гърция.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  И в Щатите се страхуват от атинския ефект
МВФ смята, че този финансов спасителен пакет ще е достатъчен, за да предотврати изпадането на Гърция в неплатежоспособност, каза Аткинсън: „Ние сме изградили пакета с финансова помощ така, че на Гърция да не се налага да излиза на пазара за скъпоструващи заеми за над 18 месеца, до 2012. Ние очакваме това да е напълно достатъчно и да позволи на Гърция да изплати дълговете си.” 
Паниката расте
Въпреки решението на МВФ и ЕС за съвместни спасителни мерки, пазарите реагират с нарастваща паника на кризата в Гърция. Говорителката на международната финансова институция подчерта, че страховете на пазарите са пресилени и пазарите демонстрират свръхреакции: „Както вече много пъти казваме – не предстои фалит, и не е предстоял. Не искам да коментирам реакциите на пазарите, но искам да потвърдя, че ние не виждаме задаващ се фалит.”
В четвъртък се стигна до най-големите пазарни сътресения. Американските пазарни индекси потеглиха стремглаво надолу и паднаха с над три процента до края на деня, като „Дау Джонс” премина през сривове, подобни на тези в началото на кризата през 2008 година. Еврото отново потъна спрямо долара, достигайки най-ниската си стойност за последните 14 месеца.
 
Инвеститорите не вярват, че спасителните мерки ще са достатъчни и че Гърция ще успее да се справи с проблемите си, коментираха американските финансови издания.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Пресилени страхове?
Гръцката криза – с глобален ефект?
„Уол стрийт джърнъл” вижда в реакциите на американските пазари ясни страхове, че гръцката криза може да порази някои от големите икономики в Европа, което ще има неминуеми последици и за икономиката на САЩ. След внезапната пазарна нестабилност нараснаха и опасенията, че кризата в Гърция може да има глобален ефект. Белият дом, който подкрепя силно спасителните мерки, направи изявление, че президентът и неговият икономически екип следят отблизо развитията на събитията.
Ако Управителният съвет на МВФ одобри заема за Гърция в неделя, първата част ще бъде отпусната много бързо и вероятно в синхрон с европейския заем, каза говорителката на МВФ.  Надеждите са това да успокои пазарите и да започне да ограничава шансовете за разпростиране на кризата. Но коментатори от финансово-икономически издания като „Форбс”, „Бизнес уийк” и „Блумбърг” смятат, че истинският ключ към стабилизиране на пазарите сега е в ръцете на председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише – който, според тях, отказва да го използва.
 

 
 

 
Соня Каникова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *