МВФ дава само 13 млрд. евро на Гърция?

Според вестника МВФ иска да ограничи рисковете, свързани с Eврозоната.  Фондът досега се е договорил за предоставяне на мащабни нисколихвени кредити на страни от валутния съюз – 30 милиарда евро за Гърция, 22.5 млрд. евро за Ирландия и 26 млрд. евро за Португалия.
„Още не е взето решение за размера на участието на МВФ“, но фондът се ориентира към тази сума, съобщава вестникът в статия от Брюксел, позовавайки се на запознати с въпроса.
През май 2010 г. МВФ отпусна заем от 30 милиарда евро на Атина в рамките на международен спасителен план от 110 милиарда евро, припомня БТА.  Този план обаче не бе достатъчен за възстановяване на гръцката икономика, която изпадна в тежка рецесия и взриви държавния дълг.
В понеделник министрите на финансите от еврозоната ще заседават в Брюксел, за да преценят дали съществуват необходимите условия за задействане на втори спасителен план за Гърция, който включва държавни заеми в размер на 130 милиарда евро и опрощаване на 100 милиарда евро от дълговете на Атина към частни кредитори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *