МВФ: ЕЦБ да се готви за задълбочаване на кризата

Международният валутен фонд призова правителствата на страните от еврозоната да предприемат срочни мерки по очистването на банковата система на фона на растящите загуби и препоръча на Европейската централна банка да подготви „нетрадиционни решения“ в случай на задълбочавне на кризата

Международният валутен фонд призова правителствата на страните от еврозоната да предприемат срочни мерки по очистването на банковата система на фона на растящите загуби и препоръча на Европейската централна банка да подготви „нетрадиционни решения“ в случай на задълбочавне на кризата, съобщи в. “Дейли телеграф”.
„За да се възстанови доверието е необходимо да разкриете пълната информация за евентуални загуби. Става дума не само за загубите, свързани с кризата и нискокачествените ипотеки, но и загубите, предизвикани от икономическия спад и обезценяването на активите. Има страшно много информация, която трябва да бъде разкрита”, е заявил управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан.
В поредния доклад на МВФ се посочва, че засега на пазара се наблюдава оптимизъм по отношение възможносите за увеличаване на банковия капитал и той трябва да бъде използван без забавяне.
Фондът иска още да се проведе „всеобхватен анализ, за да се оцени нуждата от привличане на свежи пари“. „Условията за достъп до банково кредитиране в момента са трудни, разходите за финансиране остават високи и предстоят значителни загуби. Финансовият сектор в момента не е в състояние да изпълнява основната си роля”, се посочва още в доклада на МВФ.
Според оценките на МВФ банките в еврозоната трябва да привлекат допълнително $375 млрд. Фондът настоява още в Европа да се проведат “стрес-тестове” по американски образец.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *