МВФ е готов на компромис за гръцкия дълг

Международният валутен фонд (МВФ) е готов на компромис по отношение на гръцкия дълг, пише германското издание Handelsblatt. Управляващият директор на Фонда Кристин Лагард споделя в ексклузивно интервю, че ще даде още малко време на кредитори на Гърция, за да бъде намерен изход от патовата ситуация.

От думите й пред изданието обаче става ясно, че институцията не се отмята от позициите си досега.

МВФ е на мнение, че трябва да бъде направено облекчение на гръцките задължения. На този вариант обаче се противопоставя Германия. Заради този спор Атина не може да получи следващия транш по третата спасителна програма, въпреки че институциите признават, че страната е извършила необходимите реформи.

МВФ заяви на няколко пъти, че няма да остане в програмата, без да има яснота за гръцкия дълг. Берлин не позволява облекчаване на дълга, но и не иска Фондът да напусне спасителната програма за Гърция.

Гърция трябва да получи 7,5 млрд. евро преди началото на юли, когато изтичат срокове за погасяване на стари задължения. Страната няма достатъчно средства, за да се разплати с кредиторите, информира investor.bg.

Кризата между кредиторите на Гърция по отношение на дълга е толкова дълбока, че на последната среща на Еврогрупата в края на май страните не можаха да постигнат споразумение за свършената от гръцкото правителство работа.

„Има възможност да се разберем“, коментира днес Лагард пред Handelsblatt. Компромисът ще позволи на кредиторите да отпуснат следващия транш за Гърция, допълва още Ройтерс. Срещата на Еврогрупата е насрочена за 15 юни.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *