МВФ: Износът ще спаси България

Увеличаването на износа ще доведе до възстановяване на българската икономика тази година подобно на останалите страни в региона, прогнозира МВФ. Прогнозата на Фонда се съдържа в доклад, който ще бъде предаден на българските власти в началото на следващия месец, предаде БГНЕС.

Реалният Брутен вътрешен продукт (БВП) на България ще се повиши с 0,2% през 2010 г., прогнозира МВФ. Очаква се допълнителен спад на вътрешното търсене, въпреки стабилизирането на финансовите пазари. Заради отслабването на инвестиционния бум, по-трудното отпускане на кредити и слабата икономическа дейност Фондът прогнозира допълнително намаляване на инвестициите.

В същото време частното потребление се очаква да се понижи заради спада на заетостта. В резултат на това дефицитът по текущата сметка ще продължи да се свива от 9,5% от БВП през 2009 г. до 6,25% от БВП тази година. Инфлацията ще остане умерена, около 2,2%, а безработицата ще се увеличи от 7,8 % през 2009 г. до 9,2% през 2010 г., отчитат от Фонда.

Същевременно МВФ предупреждава за значителни рискове пред българската икономика. От една страна, по-силното от очакваното възстановяване на световната икономика може да засили българския износ и растеж. От друга страна съществува риск банките-майки да изтеглят капитали от българските си филиали.

МВФ определя като истинско предизвикателство заложения от правителството на Бойко Борисов дефицит от 0,7% и прогнозира дефицит от 1,8% от БВП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *