МВФ: Кризата за банките не е свършила

Световната банкова индустрия е изправена пред нови предизвикателства, които ще наложат ограничения на кредитните потоци въпреки добрите финансови резултати на някои американски банки. Това става ясно от последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от MarketWatch.
„Банките трябва да преосмислят бизнес моделите си, да наберат нов капитал и да изчистят балансите си от високорискови активи”, се казва още в доклада.
„Рискът остава. Глобалната финансова стабилност не е възстановена,” заяви Хосе Виналс, директор на отдел „Капиталови пазари” във фонда и автор на публикувания доклад.
Според доклада, завършен преди обявяването на неочаквано добрите финансови резултати на Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America и Goldman Sachs за първото тримесечие, подобрението на състоянието на финансовите пазари през 2009 г. е подкрепило приходите, но че това вероятно няма да се повтори през 2010 г.
С настъпването на финансовата криза банките са имали възможност да се финансират само с продажбата на краткосрочни дългови книжа. В резултат на това МВФ предупреждава, че през следващите 36 месеца те ще трябва да покрият дългове в размер на 5 трлн. долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *