МВФ към Русия: Охладете икономиката

Фондът приветства горещо възстановяването на Русия от световната финансова криза и направи няколко комплимента на централната банка за въвеждането на повече гъвкавост при обменните курсове, с което ще се създадат по-естествени пазарни цени.
Но кредиторът завърши посещението си в Москва, като отбеляза, че е от изключително значение за кабинета да „се справи с вътрешното търсене, за да избегне прегряване“ на икономиката – прекомерно потребителско търсене.
Директорите на МВФ „препоръчват поетапно затягане на валутната политика, за да се удържи основния натиск и да се подкрепят очакванията“.
Според част от тях, предвид „несигурната световна обстановка“, Русия ще спечели повече, ако предприеме по-претеглен и предпазлив подход.
Въпреки това мнозинството смятат, че „амбициозният път на фискална консолидация ще намали натиска от прегряването и уязвимостта“ на икономиката.
През второто тримесечие руската икономика нарасна с 3,9%, което към момента съвпада с прогнозите на МВФ за годишен растеж от близо 4% през тази и идната година.
Кредиторът наскоро обяви, че представянето на Русия – страна, която зависи силно от световното търсене на горива, е било подпомогнато от силната реколта и скока на цената на петрола.
Въпреки това потребителските цени в Русия вероятно ще се увеличат през втората половина на годината. Тогава ще влязат в сила новите цени на комуналните услуги, които бяха забавени с месеци заради встъпването в длъжност на президента Владимир Путин.
Предполага се, че темпът на инфлация е достигнал 5,7% в края на юли, след като през м.г. спадна до най-ниското си равнище от разпада на Съветския съюз – 3,8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *