МВФ: Намалете осигуровките

Бюджетът отпуска колана с една дупка през 2007 г.

Стефан Кючуков

Очакваният ръст на БВП през 2006 г. е 5,6%, каза постоянният представител на фонда у нас Джеймс Роуф. Инфлацията е по-голяма от прогнозите и до края на годината ще стигне 6,2%. Дефицитът по текущата сметка продължава да расте. Прогнозите са да удари 12,4%. След влизането в ЕС и усвояването на европейските фондове се очаква ръст на икономиката от около 6%. През следващите години инфлацията ще бъде 1-2% над нивата в еврозоната, а дефицитът по текущата сметка ще остане висок. Плановете на властта са да запази фиксирания курс на лева до влизане в еврозоната, пише в доклада на МВФ.Да се намалят налозите върху заплатите на хората, съветва Международният валутен фонд. Въпреки падането на осигуровките от 2006 г. облагането на труда все още е високо и насърчава фирмите да държат работниците си в сивата икономика. Това е записано в доклад на МВФ след приключилия общ преглед на икономиката на България. Възможностите за намаление на данъците трябва да бъдат насочени към налозите върху заплатите. За данък печалба да се изчака, за да се види дали правителството може да си го позволи, пише в доклада.

Българското правителство е поискало споразумението да бъде удължено с 6 месеца до март 2007 г. Така МВФ ще дава заедно с Европейската комисия свои препоръки при подготовката на бюджета за 2007 г., каза министърът на финансите Пламен Орешарски. Макроикономическите резултати са добри, но има буксуване в структурните реформи, смятат от МВФ. Нарастването на външния дълг на частния сектор и големият дефицит във външната търговия налагат спазването на строга фискална политика. За 2006 г. излишъкът в бюджета ще бъде 3% от БВП. За 2007 г. може да има леко разхлабване на разходите на държавата, но МВФ препоръчва бюджетът да се стреми към излишък от 2%.

Критиките в доклада на Европейската комисия са по глава 28 „Финансов контрол“, каза Орешарски. Брюксел смята, че имаме недостатъчен капацитет при усвояване на средствата по ИСПА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *