МВФ намали прогнозата за икономическия растеж на САЩ

Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозите си за икономическия растеж на САЩ. Също така обяви, че страната няма да постигне до „пълна заетост“ (за такава се смята 94-95% ангажираност на трудоспособните хора – б.р.) до края на 2017 година, съобщава Ройтерс.

В ежегодния си доклад за американската икономика МВФ също така призовава САЩ да увеличат минималната почасова надница, която е под стандартите на високоразвитите държави, да се борят с бедността, която е над 15% от населението.

МВФ ревизира икономическите си прогнози за САЩ от 2,8% ръст на БВП за тази година (през април) на 2% заради слабото първо тримесечие. Но остави прогнозите си за 2015 година непроменени – 3%.

Фондът смята, че американската икономика ще достигне пълна заетост в края на 2017 година. Инфлацията в страната остава ниска, което предполага, че Федералният резерв може да остави основната си лихва на рекордно ниското равнище от 0,25 % и след средата на 2015 година.

МВФ също призова САЩ да увеличи разходите за инфраструктура и образование. Да промени части от данъчната система, да повиши федералния данък върху бензина, за да помогне на икономическия ръст.

Фондът препоръчва САЩ също така да реформира корпоративните данъци, да въведе въглероден данък и да се насочи към единен федерален данък върху потреблението (данък върху оборота, разновидност на европейското ДДС).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *