МВФ не вярва на Гърция

МВФ смята, че държавният дълг на Гърция е неустойчив и че този дълг ще остане неустойчив дори и страната да приложи договореностите в рамките програмата на ЕМС.

Дългът на Гърция ще остане неустойчив въпреки краткосрочните мерки за него, за които решение бе взето през декември по линия на еврозоната, пише атинското издание „Имерисия“, цитиран от БТА.

Вестникът твърди, че оценката се съдържа в доклад на МВФ, който се очаква да бъде обсъден на днешното важно за Гърция заседание на фонда. Докладът е бил изготвен от групата около Делия Велкулеску, ръководител на мисията на фонда в Атина, информира econ.bg. В него авторите посочвали, че за да може Атина да постигне такива високи бюджетни излишъци, каквито са заложени от европейските й партньори, правителството ще трябва да пристъпи към допълнителни големи съкращения на разходи и по-специално на заплати и пенсии.

В текста се отбелязвало, че гръцкият дълг е „изключително неустойчив“ и че от тази гледна точка фондът не може да участва с предоставянето на заеми по линия на гръцката програма, освен при определени условия, като се търси по-голямо облекчаване на гръцкия дълг от страна на европейските кредитори или с допълнителни мерки за икономии, които да бъдат предприети от гръцка страна.

Фондът е на мнение, че заложените цели за бюджетен излишък от 3,5 на сто след 2018 г., тоест след приключване на гръцката програма, както предвиждат европейските партньори на Гръция, са непостижими и че очакванията на фонда са за бюджетен излишък от 1 до 1,5 на сто най-много в средносрочен план. В доклада МВФ се застъпвал и за по-голямо облекчаване на гръцкия дълг и настоявал разплащанията по него да бъдат разсрочени до 2070 г.

Ако Гърция в крайна смета поеме ангажимент за високи бюджетни излишъци в средносрочен план /тоест над 1,5 на сто от БВП/, тогава ще са необходими още „по-сурови мерки“, с които да бъде компенсирана дупката в бюджета, тъй като в противен случай е непостижим растеж, смятат от МВФ.

Гръцки правителствени източници, цитирани от вестниците „Епохи“ и „Авги“, категорично заявяват, че управляващата коалиция няма да внесе в парламента изискваните от МВФ нови крайни мерки и че целта й е да приключи най-скоро и при възможно най-малко отстъпки оценката по изпълнението на гръцката помощна програма, за да осигури по-нататъшно външно финансиране на страната.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *