МВФ не е искал Румъния да орязва заплатите

Международният валутен фонд не е настоявал за намаляване на заплатите в Румъния, заяви говорителят на МВФ Керълайн Аткинсън, цитирана днес от агенция Аджерпрес.
Според Аткинсън има различни комбинации между намаляване на бюджетните разходи и повишаване на данъците, които могат да доведат до свиване на бюджетния дефицит, но румънското правителството е избрало да се концентрира върху намаляване на разходите и по-специално върху намаляване на заплатите.
„Това е решение на правителството на Румъния“, подчерта Аткинсън.
Вестник „Гъндул“ цитира генералния директор на МВФ Доминик Строс-Кан, който в предаване на телевизия Франс 2 критикува остро мерките за орязване на заплатите и пенсиите в бюджетния сектор, които румънското правителство възнамерява да приложи.
„Казах им: ако искате да направите икономии, увеличете данъците, особено за богатите. Ние казахме „не“ на намаляването с 25 процента на заплатите. Правителството каза: не, решението е наше. Това е истина. Правителството решава винаги, не МВФ“, посочи Строс-Кан.
Той отбеляза, че икономическата ситуация в Румъния се е влошила повече, отколкото е предполагал.
Мерките, които правителството обсъди с МВФ по-рано този месец, предвиждат намаляване с 25 процента на заплатите в бюджетния сектор и с 15 процента на всички социални плащания, включително пенсиите и помощите за безработни.
Обявяването на плана предизвика вълна от протести. В сряда в Букурещ беше организиран голям протестен митинг, в който участваха над 20 000 души. Няколко синдикални конфедерации, включително тази на железопътните служители,
предупредиха, че ще обявят обща стачка на 31 май. Писмото за намерение, адресирано до МВФ, предстои да бъде одобрено в сряда, съобщи вчера премиерът Емил Бок.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *