МВФ очаква глобалната икономика да нарастне с 3.9%

Глобалната икономика показва стабилен растеж, но ситуацията постоянно се променя с оглед на повишените рискове, свързани с търговските спорове, нормализиране на паричната и лихвена политика и технологичните промени, заяви управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, цитирана от „Ройтерс“.

Говорейки на конференция на МВФ в Джакарта, Индонезия, която представлява подготовка за годишната среща на фонда в Бали през октомври, Лагард посочи, че МВФ очаква глобалният растеж да достигне 3,9% през 2018 година и през 2019 година. Тези прогнози са непроменени спрямо направените от МВФ през януари, след растежа от 3,7% през 2017 година.

Лагард също така посочи, че страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) се подготвят за по-високи лихвени проценти в развитите икономики като САЩ и Европа, но предупреди, че властите в тези държави трябва да останат бдителни относно ефектът от тези политики върху финансовата стабилност и волатилните капиталови потоци.

„Знаем, че политиката на постепенно затягане на лихвените ставки ще има разпространяващо се влияние по цял свят. Знаем, че тези негативни ефект предстоят, но все още не е ясно как този преход ще засегне другите страни, компаниите, работните места и доходите“, отбеляза Лагард, информира economynews.bg.

Според Лагард страните от ASEAN трябва да възприемат нови модели на растеж, които поставят по-силен акцент върху вътрешното търсене, регионалната търговия и икономическата диверсификация и се подготвят за технологичните промени, увеличавайки автоматизация на предприятията, използването на изкуствен интелект, биотехнологиите, новите финансови технологии и дори цифровите валути.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *