МВФ подкрепи новите стимулиращи мерки, предприети от ЕЦБ

Международният валутен фонд подкрепи решението на ЕЦБ от четвъртък да намали ключовата депозитна лихва и да разшири програмата за покупки на финансови активи, заявявайки, че банката трябва да продължи да демонстрира желае да действа, докато постигне ценова стабилност в еврозоната (средносрочна инфлация от малко под 2 процентни пункта).

Решенията на ЕЦБ помагат за адресиране на нарасналите рискове за влошаване на икономическото възстановяване, заяви пред репортери директорът за връзки с обществеността на МВФГери Прайс, цитиран от агенция Ройтерс.

Предприетите нови действия и силният ангажимент на централната банка да коригира своята стимулираща програма при необходимост, ще допринесат за постигането на целта за ценова стабилност. ЕЦБ трябва да продължи усилено да сигнализира готовността си да действа и в бъдеще, както и да използва всички налични инструменти, докато не бъде изпълнен нейния мандат за ценова стабилност, допълни той.

В четвъртък ЕЦБ намали лихвата по депозитите на търговските банки,, държани при нея, до -0,3% от -0,2% и обяви удължаване на срока на действиена нейната програма за „количествени улеснения“ (месечните покупки на активи за 60 млрд. евро) с шест месеца до март 2017-а година .В същото време обаче централната банка разочарова участниците на финансовите пазари като не увеличи размера на ежемесечните покупки на еврооблигации при очаквания за повишение с 10 до 25 млрд. евро на месец.

Това провокира рязко поскъпване на еврото с повече от 3% към едномесечен връх от 1,0980 долара, като това представлява най-солиден негов дневен ръст от март 2009-а година.

На другия полюс бяха инвеститорите на европейските борси, които се втурнаха да продават акции след вчерашното решение на ЕЦБ и това доведе до срив на основните фондови индекси с близо 3% – най-солиден дневен спад от края на август, повличайки надолу и пазара на акции на „Уолстрийт“, където основните индекси затвориха със загуби от близо 1,5 процентни пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *