МВФ предвижда постепенно намаляване на икономическия растеж в България

Икономическият растеж на България постепенно ще се понижи и до края на 2008 г. ще бъде от порядъка на 5,5% от БВП е прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ), която бе огласена пред журналисти от ръководителя на мисията на фонда за България Алберт Йагер.
Според последните данни на Националния статистически институт през 2007 г. ръстът на БВП е 6,2%.
Очакванията на МВФ са през 2009 г. ръстът на българската икономика да спадне до 4,75%, като от своя страна това ще доведе и до забавяне средногодишната инфлация до 7,25% през 2008 г. и 5% през 2009 г.
Като неблагоприятни ефекти върху растежа на икономиките в ЕС и в региона на Югоизточна Европа Алберт Йагер посочи високите нива на цените на стоките за широко потребление и особено енергийните цени.
На 945 млрд. долара е изчислил МВФ загубите от сегашната криза на световната финансова система. От тях 565 млрд. долара са генерирани от рисковите жилищни кредити на банките, съобщи Франс прес.
Кризата пресече границите на американския пазар на ипотечни кредити и засегна по-конкретно главните пазари на жилищни и корпоративни имоти, както и пазарите на потребителските и корпоративните кредити, посочва МВФ в шестмесечния си доклад за финансовата стабилност в света.
Това е първият случай, когато фондът публикува официални данни за глобалните загуби на банките и други финансови институции от кризата, която започна в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *