МВФ предупреди за рискове пред световната икономика

Глобалният икономически растеж остава умерен, но при наличието на нееднакви перспективи. Световната икономика е изправена пред рискове, дължащи се на геополитическите напрежения и на промяната на валутните курсове. За това предупредиха след проведената в края на миналата седмица редовна пролетна среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон водещите държави – членки на Фонда, цитирани от БНР.

Докато икономиките в развитите страни се засилват, някои развиващи се страни са засегнати от по-слабите цени на суровините и от влошаване на износа, се отбелязва в комюникето на Управляващия комитет на МВФ след срещата, приключила в събота.

С оглед на предстоящото повишение на лихвите в САЩ в съвместното изявление през уикенда се отбеляза, че нормализацията на „паричната и лихвена политика“ се нуждае от ефективна комуникация с финансовите пазари за намаляване на вредните ефекти върху другите водещи икономики.

Отбелязва се също така, че възможността за по-нисък потенциал на световния икономически растеж се превръща във важно глобално предизвикателство и това е било една от водещите теми на разговорите във Вашингтон.

Излязох от тази среща с чувство на оптимизъм, заяви мексиканският министър на финансите Агустин Карстенс, който беше председател на пролетното заседание на МВФ и Световната банка, на което участваха и финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20.

Фактът, че голяма част от дискусиите се въртяха основно върху въпроса как да се повиши икономическия растеж, а не само върху възможните рискове, е много добър знак, допълни той.

Пролетната среща на МВФ и Световната банка, която приключи в неделя, се проведе на фона на нарастващи опасения, че Гърция няма да успее да постигне споразумение с нейните кредитори от Европейския съюз и МВФ относно необходимите реформи, което да доведе до размразяване на спасителната финансова помощ и до предотвратяване на опасността от скорошен фалит на Атина.

В същото време рисковете от по-силния долар и от ниските цени на суровините продължават да засягат негативно развиващите се пазари, което е видно от забавящия се икономически растеж на Китай.

В комюникето се посочва, че ниската инфлация остава проблем за много от развитите икономики въпреки сигналите, че програма на ЕЦБ за „количествени облекчения“ е подкрепила страдащата европейска икономика и се призова запазване на стимулиращите парични политики, където е необходимо.

Глобалните дисбаланси бяха редуцирани спрямо предходните години, но все още е необходимо допълнително ребалансиране на търсенето, се посочва в съвместното изявление след срещата, което отговаря на опасенията на САЩ относно огромния излишък по текущата сметка на Германия.

Придвижването на Фед към повишение на лихвите в САЩ доведе през последните месеци до рязко поскъпване на долара и това накара участниците на пролетната среща на МВФ да предупредят за рисковете от финансови и икономически сътресения на фона на различията в паричните политики на водещите централни банки.

Канадският министър на финансите Джо Оливър посочи, че в изявлението след срещата се посочва, че сред най-значимите рискове за влошаване на глобалната икономическа картина се изтъква възможността за финансова нестабилност, свързана с асинхронната паричната политика в системни значимите икономики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *