МВФ предупреди за следващата финансова криза

Повишаването на лихвените проценти на централната банка на САЩ може да предизвика вълна от фалити и паника на развиващите се пазари, съпроводена с рязко ограничаване на ликвидността в глобален мащаб.

За това предупреди Международният валутен фонд в доклад наречен „Ликвидността на пазара – устойчива или мимолетна“?

Според МВФ корпоративният дълг на развиващите се пазари е нараснал до 18 трилиона долара към края на миналата година от 4 трилиона долара през 2004 г. Компаниите масово са взимали кредити заради политиките на ниски лихвени нива на големите централни банки.

Този скок на задлъжнялостта, съчетан по-слабите баланси на много дружества заради забавянето на темповете на икономически растеж в последната година, прави предприятията силно уязвими по отношение на повишаване на лихвените нива в САЩ.

На практика нормализирането на паричната политика в развитите страни ще означава рязко нарастване на броя на корпоративните фалити в развиващите се, предупреждават от МВФ.

Този процес може да доведе до кредитна криза и силно повишаване на рисковете за финансовия сектор, създавайки порочен кръг, докато банките ограничават кредитирането.

В същото време ликвидността или възможността инвеститорите бързо да купуват или продават ценни книжа, без промяна в цената им, „може да се изпари внезапно“. Това според МВФ важи най-вече за пазарите на облигации.

Постоянният икономически растеж и изключително нерестриктивните парични политики по целия свят помагаха да се поддържа високо ниво на ликвидност досега. Но това, според МВФ, не същото като „еластичната“ ликвидност, която би могла да подкрепи пазарите по време на криза.

Именно тази заблуда кара инвеститорите да поемат прекомерни рискове, които биха могли да предизвикат драматични събития в глобален мащаб.

Когато ликвидността рязко намалява, цените стават все по-малко информативни и това води до още по-голяма несигурност и нестабилност. Според МВФ такава криза може да има системни последици, подобни на тези след срива през 2008 г.

Анализаторите на Международния валутен фонд посочват, че за да се избегне такова развитие на ситуацията, централните банки по света трябва да предприемат политики в подкрепа на функционирането на пазарите в период на стрес, като увеличат краткосрочното финансиране.

От МВФ допълват, че по-строгите регулации на финансовите пазари наистина допринасят за ограничаване на ликвидността, но все още липсват доказателства, че те ще направят следващата финансова криза по-лоша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *