МВФ призова Централна и Източна Европа да намали дълговете в частния сектор

Международният валутен фонд призова страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа да възприемат политики, които да подкрепят вътрешното търсене и да ограничат прекомерната задлъжнялост на частния сектор, за да спомогнат за възстановяването им от последиците от финансовата криза през 2008-а година.

Това ще отвори вратата за по-добри нива на инвестиции и за стабилно икономическо възстановяване. Поддържащите макроикономически политики са от съществено значение в страни, където задлъжнялостта натежава върху потреблението, заяви МВФ в последния си доклад за региона, цитиран от БНР.

Според заместник-директора на Европейски департамент на МВФ Йорг Декресин, регионът е изправен пред общи предизвикателства: слаби инвестиции, слаб растеж на кредитите, слаба външна среда, както и незавършено възстановяване на финансовите баланси в частния сектор.

Въпреки значителните усилия за намаляване на дълга на частния сектор, сравнително малко страни от региона са успели да го сведат до нивата от преди глобалната криза и да го приведат в съответствие с техните икономически фундаменти, показва докладът на МВФ.

Въз основа на данни за дълга от 2013-а година, Турция, Русия и Украйна са начело на списъка на страните от региона със значително по-високи нива на дълг в частния сектор, отколкото са оправдани от икономическа гледна точка.

В доклада на МВФ се отбелязва, че Сърбия се откроява по отношение на ликвидния риск в корпоративния сектор; Латвия, Русия и Турция – по отношение на рисковете за платежоспособност в корпоративния сектор, докато при страни като Словения, България, Хърватска и Украйна има и от двата вида корпоративни рискове.

Фондът добави, че дълговите рискове, отнасящи се за корпоративния сектор в България, Хърватия, Украйна, Латвия и Словения са все още високи.

МВФ обаче посочи, че фискалната консолидация в региона не трябва да бъде прекалено строга, за да не провали зараждащото се икономическо възстановяване и добави, че паричната политика трябва да остане гъвкава в страни, изправени пред дефлационни рискове. Държавите от региона трябва също така да направят по-гъвкави своите трудови пазари, да приложат ефективни мерки по отношение на дълга, както и да подобрят бизнес средата.

Според Фонда брутният вътрешен продукт в Балтийските страни ще отбележи осреднен растеж от 2,6% през тази година, за страните от региона на Югоизточна Европа (включващ България) се очаква среден растеж от 1,9%, докато растежът в Централна Европа ще достигне 3,1 процентни пункта. За Русия МВФ очаква свиване на БВП с 3,8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *